300 de minoritati in festival

De Adriana Barbu
2Comentarii
300 de minoritati in festival
Se fac ultimele pregătiri pentru Festivalul Minorităţilor Naţionale la Arad.

Arad. 18 şi 19 septembrie. Două zile de festival dedicat tuturor arădenilor, dar mai ales minorităţilor de aici. La această oră, potrivit comunicatului remis de organizatori, se fac ultimele pregătiri pentru Festivalul Minorităților Naţionale de la Arad, eveniment inclus de anul trecut în Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor.

Organizatorii anticipează faptul că peste 300 de reprezentanţi ai minorităţilor vor participa la acest eveniment, manifestarea fiind onorată şi de fostul vicepreşedinte al Parlamentului European, Laszlo Surjan, care a confirmat participarea, indicând faptul că se simte onorat de invitaţia făcută de autorităţile arădene. Tot ca noutate, în cadrul manifestării a fost invitat un ansamblu folcloric din străinătate (Soubor Dúbrava din Cehia), care va susţine un recital de cântece şi dansuri tradiţionale din regiune.

Programul manifestărilor

Manifestarea a ajuns în acest an la cea de-a IX-a ediţie iar, potrivit organizatorilor, va reflecta coabitarea celor nouă minorităţi etnice din judeţul Arad. Prima zi de festival va găzdui, în Sala Ferdinand a Palatului Adminsitrativ, cu începere de la ora 16.00, festivitatea de deschidere, ocazie cu care primarul Gheorghe Falcă va ţine un discurs. Va urma simpozionul cu tema „Contribuţia minorităţilor naţionale la patrimoniul comunităţii arădene”, al cărui moderator va fi istoricul Corneliu Pădureanu. Prima zi va fi completată cu o expoziţie de fotografii din activitatea şi evenimentele minorităţilor naţionale, dar şi de un tur al Podgoriei Aradului.

În cea de a doua zi a festivalului, pe 19 septembrie 2014, va avea loc, începând cu ora 17.00, parada portului popular al minorităţilor naţionale din judeţul Arad, eveniment care va prinde culoare pe centrul Aradului (traseul fiind Palatul Administrativ-Teatru-Palatul Administrativ-Parcul Eminescu). Începând cu ora 18.00, în Parcul „Mihai Eminescu” va avea loc un spectacol de cântece și dansuri tradiţionale din repertoriul minorităţilor. Tot aici, prin intermediul standurilor de prezentare, va avea loc şi o prezentare a tradiţiilor minorităţilor naţionale şi ale comunităţilor etnice care convieţuiesc în Arad.

Trei din străinătate

Pe parcursul celor două zile se vor evidenţia relaţiile de bună colaborare ale municipiului Arad cu oraşele înfrăţite, la eveniment fiind invitate să participe delegaţii ale oraşelor Zrenjanin (Serbia), Praga 5 (Cehia), Gyula (Ungaria), intenţia oranizatorilor fiind aceea de „a scoate în evidenţă cele mai valoroase aspecte din viaţa minorităţilor care convieţuiesc de sute de ani, în armonie, în municipiul şi judeţul Arad”.

O manifestare pentru titlu

Evenimentul face parte din manifestările care se organizează pentru promovarea cadidaturii Aradului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 iar, potrivit primarului Gheorghe Falcă, „una dintre temele pe care le consider de succes în lupta noastră pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii este tocmai multiculturalitatea oraşului şi modelul bunei convieţuiri între oamenii de diferite etnii din Arad. O temă pe care am convingerea că trebuie să marşăm în luptă, iar acest pas sunt sigur că vine să ne ajute în demersul nostru”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor