A luat pulsul Sănătăţii locale

De Diana Dutu
4Comentarii
Momente ale vizitei vicepreşedintelui CNAS la Arad FOTO: D.D
Momente ale vizitei vicepreşedintelui CNAS la Arad FOTO: D.D
Vicepreşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Alin Costache, a efectuat, miercuri, o vizită la Arad.

ARAD. Vicepreşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Alin Costache, s-a aflat, miercuri, la Arad pentru a lua pulsul sistemului local de sănătate. Însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, demnitarul a vizitat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi noul spital TBC, arătându-se impresionat de preocuparea şi implicarea activă a autorităţilor locale, de investiţiile pe care acestea le-au făcut în sistemul sanitar arădean. Alin Costache a avut, apoi, o întâlnire operaţională cu reprezentanţii conducerii Casei de Asigurări de Sănătate, Direcţiei de Sănătate Publică, Sindicatului „Sanitas” şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Cardul de sănătate

Pe agenda vicepreşedintelui CNAS s-a aflat şi o întâlnire cu presa, ocazie cu care s-a discutat despre cardul de sănătate. „De la 1 mai, serviciile medicale vor fi decontate exclusiv în baza cardului. Pentru cine a refuzat cardul, decontarea se face în baza unei adeverinţe primite de la Casa de Asigurări de Sănătate, care va avea o valabilitate de trei luni de zile” – a declarat Alin Costache. „E important de ştiut că, în ciuda speculaţiilor potrivit cărora sistemul s-ar putea bloca, de la 1 mai sistemul va funcţiona. E un proiect naţional care trebuie implementat. Cardul este ca şi cartea de identitate: că vrem, că nu vrem, trebuie să-l purtăm în portmoneu sau în buzunar” – a mai spus vicepreşedintele CNAS.
Potrivit DSP Arad, majoritatea spitalelor publice şi private din judeţul nostru au cititoare de card. Excepţie face Spitalul de Boli Cronice de la Sebiş care a promis, însă, că-şi va achiziţiona cititor de card până la 1 mai, astfel încât să poată deconta serviciile.

Speţă

Ce se întâmplă în cazul în care, începând de la 1 mai, pacienţii se adresează unui medic fără a avea card de sănătate sau adeverinţă de la Casa de Asigurări? Răspunde dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director al Casei de Asigurări de Sănătate Arad: „Dacă pacientul este asigurat şi se duce la medic şi nu are asupra lui nici cardul şi nici adeverinţa de la Casa de Asigurări, putem presupune că documentul nu e pierdut şi este la domiciliu. Şi atunci cineva i-l aduce. Dacă presupunem că nu are deloc cardul şi acesta nu este nici la Casa de Asigurări, un aparţinător sau chiar asiguratul solicită adeverinţă de asigurat. Şi, dacă este asigurat, primeşte documentul. Singura variantă în care chiar nu se întâmplă nimic şi care este o problemă e situaţia în care pacientul nu este asigurat. Pacientul neasigurat are aceleaşi drepturi şi obligaţii pe care le-a avut şi până acum, înainte de introducerea cardului.” Adică neasiguratul plăteşte serviciile medicale care i se acordă, cu excepţia urgenţelor.

Apel către asiguraţi

Cardurile de sănătate au fost distribuite arădenilor prin Poşta Română. 20.000 au fost returnate CAS, în principal pentru că titularii acestora nu au fost găsiţi acasă. Dintre acestea, 3.200 au ajuns în cele din urmă la asiguraţi. Dar… „nu se prea înghesuie nimeni, foarte puţină lume vine să solicite. Aşadar, facem un apel către cetăţenii care nu au primit cardul să se adreseze Casei de Asigurări pentru a vedea dacă nu cumva se numără printre cei 17.000” – spune dr. Gheorghe Domşa.
31 de asiguraţi arădeni au refuzat cardul de sănătate, „nu neapărat pe motive religioase, spune dr. Domşa. Sunt nişte motive care nu ţin nici de religie, nici de card… e ceva foarte alambicat acolo. E o treabă făcută de cineva – o persoană care a făcut mai multe argumentaţii pentru mai multe persoane. E acelaşi text, acelaşi scris, acelaşi conţinut…”

Date paşaportale, nu medicale

Vicepreşedintele CNAS, Alin Costache, a ţinut să precizeze: „Cardul de sănătate nu conţine date medicale. Avem un alt instrument care va conţine date medicale: dosarul electronic de sănătate. Pe card sunt date paşaportale, şi anume: nume, prenume, cod unic de înregistrare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare a cardului naţional, data naşterii şi termenul de valabilitate. Menţionarea grupei sanguine sau a faptului că vrei sau nu vrei să fii donator de organe sunt opţionale.”

Alin Costache: “De la 1 mai, serviciile medicale vor fi decontate exclusiv în baza cardului”4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor