A murit urmărind un hoț

De C.C.
Reactualizat la:
8Comentarii
A murit urmărind un hoț
© FOTO: C.C.
Asemeni polițistului Bogdan Gigină din Capitală, un arădean a murit căzând într-o rampă nesemnalizată.

Soția unui arădean care și-a pierdut viața după ce a căzut într-o rampă nesemnalizată, în timp ce urmărea un hoț, încearcă disperată să-și caute dreptatea și să își găsească liniștea. Numai că, parcă, așa cum ne-am obișnuit, la noi întotdeauna mortul e de vină. Victima, tată a doi copii, a decedat în urmă cu doi ani, după ce a căzut cu bicicleta peste o rampă fără marcaje protectoare, din vecinătatea unui hipermarket din Arad. Cazul, care seamănă izbitor cu cel al polițistului Bogdan Gigină, a ieșit însă din sfera penală. Dar familia refuză să se dea bătută: copiii și soția victimei au deschis un nou proces.

Firul tragediei

„În august 2014 a avut loc un accident, catalogat de organele de poliție drept accident de circulație, în care și-a pierdut viața un tânăr. Acesta s-a deplasat cu bicicleta, împreună cu soția, la magazinul Real din Arad și o persoană necunoscută a sustras bicicleta soției lui. El s-a urcat pe bicicleta sa și a pornit în urmărirea acelei persoane și a făcut o tură în jurul magazinului Real, pentru a-l prinde pe cel care a furat bicicleta” – spune Sever Jurcă, avocatul familiei.

„Era o zonă nesemnalizată și el a mers cu bicicleta, să prindă hoțul” – rememorează Florența Jurca Creţ, soția bărbatului decedat. „A venit, a luat colțul scurt, apoi l-a aruncat în jos și a picat, nu a mai mișcat. Balustradetele nu erau, nu pot să spun că erau, dacă nu erau” – precizează o cunoștință a victimei, martor la nefericitul incident. „Era căzut. Nu am știut eu… a venit paznicul și mi-a spus. Era căzut acolo… Am venit repede la el și l-am făcut cu apă…” – completează soția.

Anchetă, proces… nevinovați

Imediat după incident, poliția a început o anchetă, însă rezoluția dată nu i-a mulțumit pe membrii familiei victimei.
„Scrie clar, poliția, aici: «întrunește cumulativ condițiile unui accident rutier». Tot poliția spune că nu e nimeni vinovat, dar că putea fi angrenată răspunderea civilă, delictuală, a societății” – spune avocatul Sever Jurcă, răsfoind documentele din dosar. Având aceste argumente, el a sperat că anchetatorii îi vor trage la răspundere pe cei vinovați de neglijența criminală care a dus la decesul tânărului. Numai că rezoluția nu a fost cea așteptată.

„În spatele magazinului există o rampă, săpată în pământ, cu beton, prin care intră TIR-urile. Din păcate, acea rampă, de 1,5-2 metri, nu era delimitată, nu era împrejmuită cu bare de protecție și el a căzut în acea rampă, iar după cinci zile a încetat din viață, ca urmare a rănilor provocate de cădere. Au rămas doi copii și soția. Am depus o plângere penală la Parchet, prin care am solicitat să se descopere persoanele vinovate pentru nesemnalizarea și neîngrădirea acelei rampe. Din păcate, Parchetul a considerat că nimeni nu se face vinovat de producerea accidentului; nici nu se detaliază, de fapt, chestiunea cu împrejmuitul rampei. Printr-o ordonanță, Parchetul concluzionează că nu se poate trage nicio persoană la răspundere penală, pentru cele întâmplate” – explică avocatul.

Acțiune civilă

Florenţa Jurca Creţ insistă că trebuie „să se traga cineva la răspundere pentru moartea soțului meu. Am doi copii, care tot timplul întreabă de tatăl lor și de cum a putut să moară într-un loc ce nu era îngrădit, într-un loc în care oricând, oricine putea să moară. Copiii, după moartea lui, sunt foarte, foarte afectați și tot mă întreabă de el, de ce s-a întâmplat așa. Mă întreb și eu: de ce acum s-a putut remedia situația, după ce a murit un om, soțul meu?”

Între timp, Florenţa Jurca Creţ a decis să îşi caute dreptatea la Tribunal, printr-o acţiune civilă împotriva proprietarului construcției și a hipermarketului care funcționează în zonă. Familia victimei solicită acum despăgubiri. Însa oamenii ar fi dorit ca cineva să și răspundă pentru neglijența criminală care a ucis un om, soț și tată a doi copii.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor