Adoptia trece granita judetului

De Diana Dutu
Reactualizat la:
Adoptia trece granita judetului
ARAD. Un copil din Caraş-Severin şi-a găsit părinţi în Arad. Copii din Arad şi-au găsit familii în Timiş, Dolj şi Ilfov. Deşi în primele luni de la intrarea în vigoare a noii Legi a adopţiilor, lucrurile se mişcau destul de greoi la nivelul judeţului Arad, acum se pare că stăm ceva mai bine. Cel puțin așa susține Aurora Lupaş, şef Serviciu protecţie de tip familial şi adopţie din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad.

Chiar dacă cifrele nu ating nivelul anilor precedenţi, ele indică totuşi o evoluţie pozitivă a fenomenului adopţiilor, în comparaţie cu a doua parte a anului trecut.

Șansă pentru copii

„În prezent, în judeţul Arad sunt 15 copii adoptabili şi 14 familii adoptatoare. Potrivirea dintre copii şi familii se face la nivel naţional, luându-se în calcul copii şi părinţi din toată ţara. Desigur, criteriul proximităţii geografice este important, însă atunci când nu există în acelaşi judeţ un copil care să coincidă cu dorinţele, cu pretenţiile familiilor, atunci «căutările» se extind în alte judeţe. Noi am avut, de exemplu, în Arad, o familie care şi-a găsit un copil din judeţul Caraş-Severin. De asemenea, mai mulţi copii din Arad şi-au găsit familii adoptive în judeţele Timiş, Dolj şi Ilfov. Noua lege oferă o şansă mult mai mare pentru copii de a-şi găsi părinţi. Până la urmă, e vorba de o lege a copilului, nu o lege a familiilor adoptatoare” – punctează Aurora Lupaş, şef Serviciu protecţie de tip familial şi adopţie din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad.

Potriviri

În cursul anului 2012, la nivelul judeţului Arad au fost finalizate 18 adopţii, din care 12 s-au realizat în primele trei luni ale anului trecut, pe vechea lege. Spre comparaţie, în primul trimestru din 2013 s-au finalizat doar cinci adopţii.

Trebuie menţionat totuşi că, „în cursul acestui an, pentru patru familii adoptatoare s-a făcut potrivirea practică, adică familia a fost de acord cu continuarea programului de vizite de acomodare cu copilul. Pentru trei familii s-a făcut doar potrivirea teoretică, adică familiile nu au dorit să continue cu programul de vizite de acomodare cu copilul. Alte şapte familii nu au fost incluse în procesul de potrivire teoretică” – precizează şefa Serviciului adopţii.

Întâlnire de consultări

Pentru familiile neincluse în etapa de potrivire practică, DGASPC Arad organizează vineri, 29 martie, o „întâlnire de consultări”. „Cu această ocazie, viitorii părinţi, aflaţi în aceasta etapă a procedurii de adopţie, au posibilitatea de a discuta cu specialiştii Direcţiei despre desfăşurarea etapei de potrivire teoretică şi practică, precum şi alte aspecte ale procedurii adopţiei” – încheie Aurora Lupaş.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !