Amenzi pentru munca in frig

De Simona Butaru
Amenzi pentru munca in frig
ITM atenţionează: amenzi până la 2.500 lei pentru nerespectarea condiţiilor de muncă în perioadele cu temperaturi scăzute extreme.

ARAD. Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad avertizează angajatorii că legislaţia românească prevede o serie de obligaţii privind asigurarea unor condiţii minime de muncă pentru salariaţii care lucrează în aer liber în frig.
Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 99/2000, în perioadele cu temperaturi scăzute extreme (temperaturi sub – 20 grade Celsius sau care, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel), angajatorii trebuie să asigure: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Când nu se poate…

În situaţia în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale; măsuri ce vor fi stabilite dacă temperaturile scăzute extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. De reţinut ar fi faptul că pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.

Amenzi

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei încălcarea acestor prevederi, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

Recuperare

Ca modalităţi de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată, legislaţia prevede: recuperarea în următoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activităţii, cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior; fără recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activităţii, dar cu acordarea drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !