Anul cinematografiei în Arad

De Andreea Pintea
2Comentarii
Anul cinematografiei în Arad
© Proiecțiile de pe ecranele arădene au atras mii de spectatori
Cele trei cinematografe din municipiu le-au oferit arădenilor proiecții de filme clasice, de artă dar și premiere naționale.

Cinefilii arădeni au avut parte de un an bogat. De la preluarea și modernizarea de către Primăria Arad a celor trei cinematografe din municipiu, proiecțiile de calitate au împânzit marile ecrane arădene.

„Programul de revitalizare a cinematografelor arădene a fost inițiat de Centrul Municipal de Cultură Arad în colaborare cu Asociația CitiZenit şi face parte dintr-o iniţiativă pe termen lung de revitalizare a cinematografelor arădene susţinută de Primăria Municipiului Arad”, ne spune Ramona Crețu, director adjunct al Centrului Municipal de Cultură Arad.

53 de proiecții la Arta

Cel mai frecventat cinematograf în anul 2017 a fost Cinematograful „Arta” unde au fost organizate 53 de proiecții de filme, dar și sesiuni de întâlniri cu regizori și actori, la care au participat peste 7.700 de spectatori. Pe lângă proiecțiile săptămânale, la Arad au fost organizate pentru prima dată „Les Films de Cannes a Arad” și „Zilele filmului francez” care s-au bucurat de un real succes. De asemenea, au continuat proiecțiile în cadrul Zilelor filmului maghiar, Kinodiseea, Carvana Docuart.

Pe locul al doilea în preferințele arădenilor a fost cinematograful din cartierul Grădiște unde au fost proiectate zece filme pentru copii la care au participat peste 1.200 de spectatori.

De asemenea, la Cinematograful „Solidaritatea“ din cartierul Gai au fost organizate șase proiecții, pe lângă locuitorii din cartier fiind invitați să participe elevii de la Școala Gimnazială „Frații Neuman”, dar și persoane de la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane vârstnice de pe Calea Bodrogului. La Cinematograful „Solidaritatea” din Gai, proiecțiile au fost vizionate de aproximativ 500 de persoane.

„Centrul Municipal de Cultură Arad va continua în anul 2018 organizarea de proiecții de filme la cele trei cinematografe. Programul de la Cinematograful Arta va cuprinde mai ales filme românești și europene, dar nu numai. Arădenii pot profita în continuare de această ocazie pentru a viziona la cinema filme care nu beneficiază de distribuție în rețelele cinematografice din Arad. Pe lângă premierele arădene ale unor filme românești și europene, respectiv filme prezente în circuitul festivalier european, la cinema se vor proiecta filme animate, documentare, dar și filme importante din istoria cinematografiei. La Cinematografele din cartierele Grădiște și Gai vor fi organizate proiecții de filme de animație, precum și un festival de film pentru copii.”, a mai spus Ramona Crețu.

Despre istoric și investiții

Cinematograful „Arta” este alcătuit din două săli de cinema, cu 289 locuri. Grădina de vară are o capacitate de 400 de locuri. În anul 2011, Primăria Municipiului Arad a preluat clădirea cinematografului „Arta” de la RADEF România, iar în anul 2014 a început reabilitarea acesteia. Primul eveniment organizat la Cinematograful „Arta” după ce a fost modernizat a fost prima ediție a Festivalului de film documentar fARAD. Totalul investițiilor și dotărilor realizate la Cinematograful „Arta” de către Primăria Arad este de 934.598 lei.

Cinematograful „Solidaritatea“ din Gai, redeschis după 22 de ani. Sala de cinema are 80 de locuri iar loja de la etaj 30 de locuri. În anul 2011 este preluat de Primăria Municipiului Arad de la RADEF România și reabilitat. Suma totală care cuprinde reabilitarea și dotarea Cinematografului „Solidaritatea” este de 1.185.801 lei.

Cinematograful din Grădiște este doat cu o sală de cinema cu 120 de locuri. Grădina de vară are o capacitate de 120 de locuri. Clădirea cinematografului a fost preluată de Primăria Municipiului Arad în anul 2011, iar în 2016, în urma unui proiect de investiții, a fost redeschis. Suma totală care cuprinde reabilitarea și dotarea Cinematografului „Grădiște” este de 1.424.704 lei.

„Centrul Municipal de Cultură Arad va continua în anul 2018 organizarea de proiecții de filme la cele trei cinematografe” Ramona Crețu2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor