Arad: peste 250 de obiecte de patrimoniu național

De Eugen Rogojan
1Comentariu
Arad: peste 250 de obiecte de patrimoniu național
Conform site-ului Institutului Național al Patrimoniului, peste 250 de obiecte de colecție din județul Arad fac parte din Patrimoniul Cultural Național.

Picturi, vase, litografii, arme și alte obiecte de colecție, deținute de instituții sau colecționari privați din județul Arad, se regăsesc pe lista bunurilor culturale mobile din Patrimoniul Cultural Național, întocmită de Institutul Național al Patrimoniului. Cele mai multe dintre ele sunt lucrări de artă plastică și fac parte din colecțiile Complexului Muzeal Arad.

De tezaur

41 dintre bunurile culturale fac parte din tezaurul național. Printre acestea se află arme, icoane, picturi, vase și obiecte de mobilier. De exemplu, trei picturi semnate de Munkácsy Mihály (pictor născut la Munkácsy Mihály) – două în proprietatea Complexului Muzeal Arad și una în proprietate privată – fac parte din tezaurul național încă din 2004, respectiv 2007. Cele mai vechi obiecte arădene de patrimoniu cultural național sunt un portret de femeie, aparținând Școlii Germane de pictură, datând din secolul XVII, pictura „Chronos răpind pe Amor lui Venus”, semnată de Carlo Caliari, datând din același secol, dar și două vase de farmacie realizat la sfârșitul aceluiași secol de către Manufactura Faenza din Italia, din fainață modelată și pictată manual.

Colecția Kossuth

Tot pe lista menționată se află și o pictură semnată de Anton Ebert, realizată în 1899, ce îl întruchipează pe Lajos Kossuth, revoluționarul maghiar, guvernator de facto al Ungariei în timpul Revoluției de la 1848. Pe lângă portretul acestuia, pe listă sunt incluse și câteva obiecte personale ale lui Kossuth, din colecția Complexului Muzeal Arad: o cartușieră, o ștanță de tipar ce-i poartă semnătura, un fes de casă și o pipă pe care revoluționarul o donase lui Csernovics Peter în anul 1866. Pipa este confecționată din spumă de mare de culoare brună și are garnitura și capacul din argint, fiind realizată de către un meșter din Timișoara.

Cranii de urs

Printre obiectele care „fac cu ochiul” se regăsesc și două cranii de urs de peșteră, deținute de către Direcția Județeană pentru Cultură Arad. Datate în Pleistocenul superior, adică Era glaciară, cele două cranii au dimensiunile medii și au fost clasate în anul 2008.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor