Aradenii au luat Agheasma Mare

De Vasile Filip
Reactualizat la:
8Comentarii
La Catedrala Sfânta Treime FOTO: C. Andra
La Catedrala Sfânta Treime FOTO: C. Andra
Mii de credincioși ortodocși au participat, astăzi, la slujba de Bobotează și au luat apă sfințită.

ARAD. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului și marchează botezul lui Iisus în râul Iordan, de către Sf. Ioan Botezătorul
Sf. Ioan Botezătorul
Biblia îl menționează pe Ioan Botezătorul, considerat de creștini ca înaintemergătorul lui Iisus Hristos, care ar fi propovăduit venirea acestuia, îndemnând pe iudei la pocăință. Considerându-l proroc, locuitorii din Ierusalim și din întreaga Iudee se strângeau în jurul lui pentru a-i asculta cuvintele și mai ales pentru a fi botezați de el în râul Iordan.
Ioan le cerea, înainte de a-i boteza, să-și spovedească păcatele și să se pocăiască, spunându-le că el îi botează doar cu apă, dar „cel ce va veni după el” îi va boteza cu Duh Sfânt și cu foc.

Botezul Domnului

Evanghelia relatează că și Iisus a venit din Galileea, pentru a fi botezat de Ioan, care, văzându-l, a spus: „Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce spăla păcatul lumii”. Conform acestei relatări, ieșind Iisus din apa Iordanului, ar fi spus „cerurile s-au deschis și duhul lui Dumnezeu s-a vărsat, coborându-se ca un porumbel și venind peste el. Și glas din ceruri zicând: acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”.

Agheasma mare

Credincioșii au fost astăzi la biserică și pentru a lua apă sfințită. Potrivit tradiției, de Bobotează se săvârșește slujba de sfințire a apelor, numită agheasma mare. Apa sfințită pe care o iau creștinii la casele lor pentru tot anul trebuie să fie păstrată într-un vas curat și la loc de cinste. Ea are putere de a vindeca bolile, de a-i apăra de rele, de necazuri şi de primejdii pe cei care o iau cu credinţă.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor