ARADON Opinii. Coalițiile din spatele liderilor

De Andreea Pintea
Reactualizat la:
ARADON Opinii. Coalițiile din spatele liderilor
Câtă nevoie au liderii de coaliții? Câtă putere au coalițiile și grupurile din spatele liderilor? Un material bine-documentat și publicat într-o revistă de psihologie subliniază rolul coalițiilor în alegerea unui lider și în mod special în susținerea acestuia. „Coaliția ar ajuta la îndeplinirea agendei liderului și ar reduce, de asemenea, puterea oricui altcineva care speră să devină lider”. Deși articolul nu face referire directă la sfera politică, fiind o analiză a modului de alegere a liderilor în diferite perioade de timp – de la preistorie până în prezent, se poate aplica foarte bine în contextul politic actual.

Liderii partidelor au nevoie de sprijinul membrilor, cei care sunt împinși în primul rând au nevoie de cei din rândurile doi și trei pentru a-și putea duce la îndeplinire agenda. Și chiar dacă liderul va fi cel care conduce, coaliția din spatele lui este cea care îi asigură puterea, stabilitatea și influența.

Referindu-ne strict la partidele politice în acest moment, un lucru este cert, coalițiile din interior se bat între ele pentru a-și impune liderii. Grupările încearcă să își marcheze zonele de influență, iar alegerile prezidențiale sunt doar un prim pas, „vărsarea de sânge” urmând să se dea la alegerile locale. Luptele între grupări sunt foarte similare de la liberali, la social-democrați și chiar la așa numiții oameni noi din USR. În bucătăria fiecărui partid s-au scos cuțitele de tranșat și filetat, s-au ascuțit și așteaptă semnul de a fi folosite. Cum vor știi liderii să își gestioneze coalițiile din spatele lor este poate cea mai importantă mișcare tactică. Liderii care vor înțelege că au nevoie de coaliții puternice, că nu pot arde toate podurile în urma lor în încercarea de a pune mâna pe cât mai multe funcții, aceia vor fi cei care vor avea de câștigat, în final.

Cât despre coalițiile inter-partide, acestea au un singur scop: atingerea intereselor comune. La fel ca orice coaliție, fie ea politică sau nu, totul se rezumă la atingerea unui scop și, eventual, împărțirea influențelor. Așadar, coalițiile dintre partide, și s-au văzut unele care putem spune că sfidau logica doctrinară politică, vor funcționa atât timp cât interesele grupărilor vor fi congruente. Când interesele se vor schimba și coalițiile vor ceda, iar cei din „pluton” se vor reorienta spre noi alianțe conjuncturale.

În final ce trebuie să rețină liderii politicii actuale este că oricât de puternici sunt acum, dacă coaliția din spatele lor dispare se vor prăbuși la fel de repede. Puterea unui grup condus de aceleași interese este mult mai mare decât a oricărui lider singuratic.

„În bucătăria fiecărui partid s-au scos cuțitele de tranșat și filetat, s-au ascuțit și așteaptă semnul de a fi folosite.”

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !