Aradul, oraş de categoria a III-a

De Alin Gherasim
Reactualizat la:
20Comentarii
Aradul, oraş de categoria a III-a
Un document al Ministerului Dezvoltării Regionale concluzionează că oraşul nostru este unul de categoria a III-a.

Avem un singur oraş de categoria I, potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale, iar acesta este Bucureştiul. În cadrul unui document al ministerului, se propune clasificarea unităţilor administrativ-teritoriale din ţara noastră. În acest sens, au fost stabilite anumite criterii şi au fost întocmite mai multe categorii de oraşe. După cum spuneam deja, în prima categorie şi-a făcut loc doar capitala. În categoria a II-a sunt cuprinse oraşele care sunt considerate poli regionali principali cu potențial transnaţional, municipii de importanţă regională care au populaţie de peste 250.000 de locuitori. Din această categorie fac parte Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara. În sfârşit, în a III-a categorie regăsim şi oraşul nostru, Aradul. Potrivit criteriilor de clasificare, în această categorie sunt incluse oraşele poli regionali secundari, municipii de importanţă regională, care au populaţie de peste 100.000 de locuitori. Alături de Arad, din această categorie mai fac parte oraşe ca Piteşti, Oradea, Braşov, Bacău, Galaţi, Ploieşti sau Sibiu.

Celelalte oraşe, la coadă

Cei de la Ministerul Dezvoltării continuă clasificările pe toate oraşele din România, aici fiind incluse, bineînţeles, şi celelalte oraşe ale judeţului nostru. Însă, din punct de vedere al ministerului, veştile sunt dintre cele mai proaste pentru noi. De abia în categoria a VI-a mai vedem două nume cunoscute, respectiv Lipova şi Sebiş. Oraşele din această categorie sunt considerate centre urbane cu rol zonal, oraşe cu rol de servire teritorial la nivel subjudeţean, având populaţie de peste 5.000 de locuitori. Celelalte oraşe din judeţ, respectiv Chişineu-Criş, Curtici, Ineu, Nădlac, Pâncota şi Pecica, se regăsesc de abia în categoria a VII-a. Aici condiţiile se referă la centre urbane cu funcții specializate, municipii și orașe necuprinse în categoria precedentă și care sunt de regulă subordonate unui municipiu din categoriile I-V, caracterizate printr-un specific funcțional turistic, economic, de transport, energetic, rezidențial etc. Mărimea demografică este variabilă, nefiind determinantă. Din păcate, veştile venite dinspre Ministerul Dezvoltării nu sunt unele care ne măgulesc. Dar, tot din păcate, reflectă realitatea.

Taguri: , , , ,


20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor