Aradul ramane oras martir

De Simion Todoca
2Comentarii
Aradul ramane oras martir
Gheorghe Curta cataloghează drept ilegală Ordonanţa privind revoluţionarii, dar precizează că arădenii nu ar fi afectaţi de aceasta

ARAD. Secretarul general al Blocului Naţional al Revoluţionarilor, Gheorghe Curta, precizează că Ordonanţa 95/2014, cu privire la drepturile revoluţionarilor, nu afectează sub nicio formă calitatea de „Oraş martir”a Aradului şi nici drepturile revoluţionarilor. „Mai întâi, ordonanţa este ilegală, pentru că nu este semnată de către Ministerul Justiţiei, lucru obligatoriu. Este neconstituţională, pentru că Legea Recunoştinţei este lege organică, nu poate fi modificată decât de către două treimi din numărul total al parlamentarilor. Nu ştiu pe ce raţiuni, cei care s-au apucat să facă Ordonanţa şi-au bătut singuri cuie în tălpi. Noi am cerut, încă din iunie, premierului Victor Ponta să trimită corpul de control, să constate cum a făcut Costin 10.000 de revoluţionari, din care cel puţin 7.000 ilegal. Le-am spus : aveţi pârghiile, daţi-i afară pe impostori. Nu ştiu din ce motiv, şeful corpului de control nu a vrut să facă verificări. Găselniţa cu luptător cu rol determinant a apărut pentru că trebuiau introduse persoane care nu se regăseau în textul legii. De exemplu, pe 14 decembrie au fost arestaţi, la Iaşi, şase sau şapte studenţi, care manifestaseră împotriva regimului. Din acest motiv, în Ordonanţă s-a mărit intervalul 16-22 decembrie la 14-22 decembrie. Repet, Ordonanţa este ilegală, dar, chiar dacă s-ar aplica, nu ne-ar afecta pe noi”, spune Curta.

 

Confuzie

În legea modificată, rămân termenii de : erou martir, Luptător pentru Victoria Revoluţiei , Luptător Rănit , Luptător Reţinut şi Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite, la care se adaugă 3. „Luptător cu Rol Determinant – atribuit celor care în perioada 14-22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului”. Intervalul 14-22 şi toate celelalte amănunte au stârnit confuzie, însă ele se referă doar la cei care intră în această nouă categorie. Lucru arătat explicit la …4. Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite – atribuit celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989…, au mobilizat şi au condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi au menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi le-au apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde au luptat pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, precum şi celor care au avut acţiuni dovedite împotriva regimului şi însemnelor comunismului între 14-22 decembrie 1989”.

Taguri: , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor