Artisti profesionisti in “Salon”

De Vasile Filip
1Comentariu
La vernisajul de la „Delta” FOTO: V.F.
La vernisajul de la „Delta” FOTO: V.F.
La Galeria „Delta”, s-a deschis „Salonul anual de artă” al filialei Arad a U.A.P.

ARAD. Un public select a participat, aseară, la vernisajul „Salonului” artiștilor plastici din filiala Arad a U.A.P. Și participanții la eveniment au avut ce vedea pentru că – în sala mare și în sala „Buzunar” – au fost expuse aproape 100 de lucrări pentru toate gusturile, de la realismul magic și până la cea mai ermetică abstactizare.

Iubitorii de artă au putut să admire pictură, sculptură, grafică și tapiserie ce poartă semnătura a 46 de artiști plastici, de la debutanți la consacrați.

În spațiu și pe simeze, sunt prezenți cu lucrări de pictură și grafică: Adi Rață, Adrian Chirilă, Alfred Hamm, Angela Hanc, British Elisabeta, Dana Stana, Delia Brândușescu, Elena Boțan, Inklovits Titus, Iosif Stroia, Iulia Rotaru, Kett Groza Ioan, Lazăr Alexandra, Lia Cott, Liviu Leonte, Lucia Cristea, Lucian Cociuba, Margareta Simo, Maria Furnea, Maria Motorca, Mădălin Pieptănaru, Odry Maria, Onisim Colta, Popa Nicolae, Siska Szabo Hajnalka, Sofia Klemenko, Zoe Eisele Szucs, Zolatan Steinhubel; Cu sculptură: Ana Kovacs, Ana Maria Șerban, Andra Ciocoiu, Aurel Dumitru, Bianca Hociung, Celus Ciobanu, Cira Octavian, Dan Daniel, Dumitru Șerban, Dumitru Paina, Ioan Tolan, Ligia Seculici, Mihai Takacs, Săbiescu Eufrosina, Ștefan Pavliuc, Wieczorek Michael; Cu tapiserie: Elena Stoinescu și More-Shaghi Anamaria.

„Salonul” a fost deschis de președintele filialei Arad a U.A.P., sculptorul Dumiteu Șerban care aprecia că „salonul acesta demonstrează continuitate” și se declara încântat că „sunt foarte mulți tineri în expoziție”. „Singurul lucru care ne mai unește este creația” și-a început prezentarea „vicele” filialei, dar și curator al expoziției, artistul plastic Onisim Colta. Și el a scos în evidență prezența însemnată a tinerilor artiști: „Constatăm că vine un nou val. În această galerie sunt vreo 20 de tineri. Eu zic că este o expoziție foarte bună, chiar frumoasă. Și aceasta se datorează în special tinerilor, care vin cu un aer foarte proaspăt”. De asemenea a arătat că simte „o mare satisfacție” pentru că sunt prezenți cu lucrări și „cei care sunt la temelia acestei asociații profesioniste de arte plastice”. În acest context s-a adresat publicului și veteranul de vârstă, sculptorul Ioan Tolan, care a vorbit despre începuturi („în urmă cu aproape 50 de ani”) și și-a exprimat bucuria că „ avem acum o sală plină cu lucrări nemaipomenite”.

Apelul artiștilor

Sculptorul Dumitru Șerban a arătat că în filiala Arad a U.A.P. sunt înscriși și pasticieni din alte județe (ca și în filiala arădeană a U.S.R.), că artiștii noștri sunt cunoscuți în țară și peste hotare. Dar, din păcate, nu de aceleași aprecieri se bucură din partea „decidenților locali”, Primărie și C.J.A. El a propus președintelui Asociației „Arad, Capitală Culturală Europeană în 2021”, prof. Florin Didilescu, și directorului executiv al acesteia, jurnalistul Andrei Ando (prezenți la vernisaj) să îi cheme la o discuție pentru a „inventaria” potențialul și posibilitatea artiștilor plastici de a se implica în acest demers. Și, de ce nu?, pentru a se afla, și la nivel de Primărie, problemele cu care se confruntă arta arădeană.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor