Atac la halatele albe!

De Valentin Goran
2Comentarii
Atac la halatele albe!
Echipajele medicale arădene se confruntă, zi de zi, cu agresiuni verbale iar uneori chiar fizice în timpul serviciului.

ARAD. S-au pus în slujba noastră. Salvează zilnic zeci de vieți de la moarte. Practică o meserie nobilă, care cere sacrificii, ani de studiu, multă cunoaștere, încredere, devotament, compasiune, dar și mult curaj. Uneori, mult mai mult decât se așteaptă chiar ei! Cum aşa? Pentru că se confruntă aproape zilnic, în munca lor, cu agresiuni verbale și uneori chiar fizice! De ce? Pentru că unii cetățeni (dacă îi putem numi așa) nu cunosc, pur și simplu, însemnătatea cuvântului recunoștință! Este vorba de echipajele de medici, asistenți și șoferi care pornesc în misiune la orice oră din zi și din noapte pentru a salva vieți. Vorbim aici de Serviciul Județean de Ambulanță Arad, Unitatea de Primiri Urgențe Arad din cadrul Spitalului Județean Arad, dar și echipajele SMURD din cadrul ISU Arad.

Directorul Medical al Serviciului Județean de Ambulanță Arad, Mircea Merea, ne-a confirmat acest fenomen cu care se confruntă tpt mai des echipajele de ambulanță atât în municipiu, cât și pe raza județului. „Din păcate se întâmplă să avem parte de situații în care echipajele noastre să fie agresate. De cele mai multe ori agresiunile sunt verbale, însă, uneori, se întâmplă ca acestea să depăşească stadiul cuvintelor şi să devină fizice”, a declarat Merea.

„În acest an, Ambulanţa s-a confruntat cu două cazuri grave de agresiune. Primul s-a petrecut în luna februarie, în municipiu. Atunci un medic angajat a fost agresat fizic. Incidentul s-a finalizat desigur la apariția echipajelor poliției. În urmă cu o săptămână, un alt echipaj din cadrul unei substații din județ a fost agresat verbal. Norocul acestuia, dacă putem spune aşa, a fost faptul că de față era și un agent al poliției, care a reținut imediat agresorul. Vă dați seama că agresiunea putea deveni una fizică în lipsa agentului. Noi suntem expuși unor riscuri indiferent de cazul pe care îl preluăm, de la agresiune fizică și verbală, până la risc de îmbolnăvire (boli infecțio-contagioase) și chiar accidente. Nu dorim decât să fim tratați cu onestitate și respect pentru că reprezentăm totuși o instituție care salvează vieți”, spune directorul serviciului.

Lovită și trântită pe jos

Un alt caz nefericit, de agresiune fizică, l-am prezentat de curând chiar noi, în materialul apărut în Jurnal arădean în data de 15 februarie 2015, intitulat „Medic de pe Ambulanța Arad, dat cu capul de pereți și trântit pe jos”. Care a fost atunci povestea? Ambulanța a fost chemată în cartierul Pârneava, pe strada Griviței, în cazul unui tânăr de 16 ani, cu simptome de infecție respiratorie, la o familie de rromi care solicită, ce-i drept, mai mereu ambulanța. „La început a agresat-o verbal pe doamna doctor, apoi a trecut la agresiune fizică. A trântit-o pe jos, a lovit-o, i-a dat cu capul de pereţi”, a declarat atunci managerul SJA Arad, Raveca Mărioara Nicoară. A fost nevoie de intervenția a 3 echipaje ale Poliției Arad, pentru a rezolva problema.

Local Kombat cu echipajul medical

În urmă cu doi ani prezentam un alt caz de agresiune. Materialul apărut în Jurnal arădean, în 27 februarie 2012, vorbea de „Local Kombat într-o ambulanță”. Un tânăr de doar 17 ani, din Arad, a reuşit să bage spaima într-un echipaj cu toate că acesta venise să îi acorde primul ajutor chiar lui. Tânărul i-a sucit mâna asistentei, l-a lovit cu pumnul pe șoferul echipajului medical și a vandalizat salvarea. „Norocul meu e că şoferul a văzut toată scena în oglinda retrovizoare, a oprit şi a sărit să mă ajute. Doar că şi şoferul a căzut victimă furiei tânărului care mai apoi a continuat să lovească pereţii maşinii. Atunci nu mi-a fost frică, doar a doua zi, când m-am gândit că sunt singură şi am doi copii, mi-a fost”, a fost povestea îngrozită a asistentei agresate, Maria Samoilescu.

Agresiuni verbale la UPU

Dacă echipajele medicale din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Arad, care se deplasează pe teren pentru a acorda primul ajutor, sunt în prima linie chiar şi la agresiuni, nici medicii și asistenții din cadrul Unității de Primiri Urgențe Arad nu sunt străini de… pericolul pe care îl reprezintă pacienţii dar mai ales aparţinătorii. „Avem parte zilnic de agresiuni verbale și uneori chiar și fizice. De obicei, agresorii sunt de fapt aparținătorii bolnavilor cu afecțiuni care nu sunt grave. Devin agresivi pentru că nu înțeleg că în unitatea noastră există un triaj, care dă întâietate cazurilor grave. Deoarece nu au răbdare, uneori devin agresivi. Chiar în urmă cu o săptămână o asistentă de la triaj a fost agresată”, a declarat Melania Cuvinean, Asistenta Șefă a UPU Arad.

În căutarea de soluţii

Cine îi apără pe cei care vin să ne salveze viaţa? Cine le oferă garanţia că nu vor fi ei cei internaţi în spital după primul ajutor acordat victimelor? De câţi paznici avem nevoie pentru armata de oameni care salvează vieți omenești, indiferent că vorbim de SMURD, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, de Serviciul Județean de Ambulanță Arad sau de Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Arad. Doar bunul simţ şi norocul de a nu da peste nişte fiare.

Medic ucis în Arad după anii ’90

Există un singur caz care s-a petrecut în municipiul Arad după anul 1990, în care un medic arădean a fost ucis în timp ce consulta o pacientă. Cunoscut de puține persoane, probabil doar de cei care au lucrat în aceea perioadă în sistemul medical, cazul ne-a fost relatat de către un arădean care își amintește tragicul eveniment. „În acea vreme nu se făceau deplasări cu echipaj la domiciliu, medicul fiind și șofer. Medicul s-a deplasat la o intervenție. Cazul nefiind unul grav, a intrat în domiciliul cu pricina și a început să consulte pacienta care a chemat salvarea. Soțul pacientei se afla în bucătăria imobilului, neștiind că soția lui sunase la salvare. A intrat în cameră, l-a văzut pe doctor aplecat peste pacientă acordându-i ajutor medical, s-a întors în bucătărie de unde a luat un cuțit, pe care mai apoi l-a înfipt în spatele medicului fără să îl avertizeze. Bărbatul ar fi crezut că medicul a intrat abuziv în casă şi i-a atacat soţia. Din păcate, medicul a murit din cauza leziunii grave produse”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor