Au dat scoala popilor

De Monica Ardelean
Reactualizat la:
26Comentarii
Aici, nu mai face şcoală FOTO:V.Obşitos
Aici, nu mai face şcoală FOTO:V.Obşitos
Clădirea fostei școli cu clasele I-IV din Satu Nou, comuna Șimand, se transformă în biserică.

Şimand. Pereţii au căzut, copiii au plecat şi vin preoţii. Fosta clădire a şcolii din Satul Nou, Şimand, va deveni casă de rugăciuni ortodoxă. Aşa a decis Consiliul Local din Şimand pentru ca satenii, după spusele preotului, o întreagă stradă de ortodocsi să poată veni la slujbe. Doar că au luat această decizie fără a anunţa Inspectoratul Şcolar Judeţean, deşi erau obligaţi să o facă. Legea spune că pentru orice modificare privind destinaţia clădirii trebuie cerut acordul Ministerului Educaţiei, ceea ce autoritatea locală a ignorat cu desăvârșire.

În Consiliul Local al comunei Şimand, părerile sunt împărţite. Pentru unii ideea de a transforma sălile de clasă în biserică este chiar oportună în timp ce alte voci susţin că acest proiect este total inoportun. „Nu este făcut nici un studiu de oportunitate, nu este cerut nici un aviz. Oricum în acest cartier majoritatea sunt penticostali, nu înțeleg de ce trebuie să facem o biserică ortodoxă acolo pentru cei câțiva enoriași” s-a revoltat consilierul local, Ioan Șimon, fost primar în localitate.

cladirea

Elevii s-au mutat

Până în anul școlar 2010-2011 în respectiva clădire funcționa școala cu clasele I-IV Satu Nou iar elevii învățau în clase simultane. Au fost mutați toți la Școala Gimnazială din Șimand, iar clădirea a rămas goală. După doi ani, autoritățile locale s-au gândit să facă acolo biserică.„Greșeala autorităților a fost că nu au cerut avizul Ministerului Educației pentru a schimba destinația clădirii. Oricum clădirea este improprie pentru actul educativ. Pentru cei 20 de elevi, desființarea școlii a fost un fapt benefic pentru că acum, la școala din Șimand nu mai învață în clase simultane” a punctat purtătorul de cuvânt al IȘJ Arad, Mariana Tocaciu.

Va fi sau nu va fi biserică, totul depinde acum de Ministerul Educației. Oricum un perete interior a fost deja dărâmat… pentru altar.

Vorbe, vorbe

Lumea spune că decizia a fost influențată de faptul că viceprimarul este fiul unuia dintre preoți și cumnatul celui de al doilea. Oricum pentru noua biserică enoriașii trebuie să înceapă să facă donații, pentru că cele sfinte costă. Doar pictura de pe pereți și obiectele de cult ajung la vreo 50.000 lei.26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor