Biserica vinde un „bloc” întreg în Arad

De Alin Gherasim
22Comentarii
Biserica vinde un „bloc” întreg în Arad
Un imobil din Arad, compus din 30 de apartamente, este scos la vânzare de Episcopia Romano-Catolică Oradea.

30 de apartamente, care au o suprafaţă construită de peste un sfert de hectar, respectiv 2.785 de metri pătraţi, vor fi vândute de Episcopia Romano-Catolică Oradea. Imobilul în care se găsesc cele 30 de apartamente se află în municipiul Arad, pe Bulevardul Vasile Milea, la numărul 19. Ţinând cont de faptul că imobilul respectiv a fost construit cu peste un secol în urmă, este considerat monument istoric. Iar legea în acest sens este clară: „Monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune ale statului român, prin Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, potrivit prezentei legi, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării”.

Refuzuri pentru vânzare

Aşa că, înainte de a vinde clădirea, biserica Romano-Catolică avea nevoie de anumite aprobări. Una dintre ele a venit de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Arad, care a decis că imobilul poate fi vândut. Ulterior, Consiliul Judeţean Arad a stabilit, de asemenea, că nu îşi exercită dreptul de preemţiune pentru că „imobilul ofertat spre vânzare nu corespunde necesităţilor Consiliului Judeţean Arad”, după cum se arată în documentele instituţiei judeţene.

La vânzare liberă

Drept urmare, imobilul de pe Bulevardul Vasile Milea va fi scos la vânzare liberă. Cât ar costa cele 30 de apartamente? Episcopia Romano-Catolică Oradea a anunţat că întreg imobilul va fi vândut cu 600.000 de euro. Drept urmare, preţul mediu al fiecărui apartament în parte este evaluat la 20.000 de euro. Un preţ destul de scăzut, dacă ţinem cont de zona în care se află imobilul respectiv şi de preţurile practicate la nivelul municipiului nostru. Apartamentele au o suprafaţă construită medie de 92 de metri pătraţi, cel mai mic fiind de 27 de metri pătraţi, iar cel mai mare de 217 metri pătraţi.

Taguri: , , ,


22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor