Buget pe pierdere la Sanevit

De Diana Dutu
Reactualizat la:
1Comentariu
Utilajele fabricii de seringi, blocate în timp FOTO: D.D.
Utilajele fabricii de seringi, blocate în timp FOTO: D.D.
Guvernul a aprobat, în ultima sa şedinţă, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2014 pentru Sanevit.

ARAD. Deşi nu are resurse financiare, are buget. E vorba de Sanevit, fabrica arădeană de seringi. Nu produce nimic de ani de zile, e plină de datorii dar, aşa după cum prevede legea, are buget. Guvernul a emis la sfârşitul săptămânii trecute o hotărâre prin care „se aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2014 pentru Societatea Comercială SANEVIT 2003 – S.A. Arad, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei”. Potrivit actului normativ, veniturile totale estimate pentru anul în curs sunt de 114 mii lei, iar cheltuielile totale sunt de 12 ori mai mari: 1.434 mii lei!

Pierdere de 1,3 milioane lei

Situaţia nu e deloc surprinzătoare. „Datorită sistării activităţii şi fiind în administrare specială și în curs de privatizare, conducerea societăţii a înaintat acest proiect de buget către Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor și, până la urmă a fost avizat în forma propusă. Cu pierdere, cum s-ar spune. O pierdere de 1.320 mii lei, după cum a rezultat din aprecierea aproape exactă a cheluielilor și a veniturilor” – explică Iosif Ignat, director interimar al Sanevit.
Potrivit acestuia, firavele venituri ale societăţii provin din chiriile pe care le încasează pentru o parte din spaţiile deţinute. În ceea ce priveşte cheltuielile, „s-a plecat de la cele strict necesare, mai ales cheltuielile cu salariile, şi minimum de existenţă” – spune Iosif Ignat.

Restanţe salariale

Pentru că a venit vorba de salarii, trebuie precizat că valoarea totală a restanţelor salariale acumulate de Sanevit către angajaţii săi se ridică la peste un milion de lei pe ultimii trei ani. Ar putea fi recuperaţi aceşti bani odată cu aprobarea bugetului prin hotărâre de guvern?

Directorul Sanevit nu e prea optimist în acestă privinţă: „E un document care ne-ar putea oferi posibilitatea de a primi bani cel puţin pentru salarii. S-ar putea interpreta legea astfel încât să se acorde acoperirea acestor pierderi pentru salarii, dar, din câte știu eu, există directive europene care nu permit să se acopere pierderile în unitățile cu capital de stat. Din acest motiv nici nu ne-am luat salariile de ani de zile.” În prezent, Sanevit mai are 14 angajaţi.

Taguri: , , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor