„Calatorie in timp”, la Cris

De Andreea Pintea
„Calatorie in timp”, la Cris
CHIŞINEU CRIŞ. Cu prilejul aniversării a 45 de ani de la declararea Chişineu-Crişului oraş, europarlamentarul Iosif Matula a organizat un eveniment inedit – Expoziţie şi concurs de fotografie, având ca temă principală „Crişul de ieri – Crişul de azi, prin obiectivul camerei de fotografiat”, derulat la sfârşitul acestei săptămâni. Scopul evenimentului a fost prezentarea localităţii în imagini, cât şi schimbările date de patina timpului.

Cele 76 de lucrări expuse au putut fi admirate atât pe pereţii clubului care a găzduit evenimentul, cât şi în format electronic, pe cele două monitoare amplasate, vizionarea fotografiilor fiind o călătorie în timp. Evenimentul a continuat cu un recital al poetului Gheorghe Hodrea, cunoscut publicului larg sub numele de Bace Toghiere, care a recitat poezii în grai neaoş, local, fiind originar din Sintea Mare, seara încheindu-se în acorduri de melodii vechi, în ton cu incursiunea fotografică în timp.

„Fotografia este un foarte bun exemplu de imortalizare a istoriei şi mă bucur că prin acest eveniment am reuşit să îi provoc, în sens pozitiv, pe chişeuani, pentru ca fiecare dintre noi să contribuie la istoria localităţii, cu imagini inedite. Acestă seară se încadrează în seria de evenimente prin care am încercat să promovăm oraşul nostru, spre exemplu lansarea monografiei Crişului sau organizarea unui târg de Crăciun, Zilei Pădureniului. Suntem datori să lăsăm ceva în urmă generaţiilor viitoare, iar expoziţia de acum, «Crişul de ieri, Crişul de azi», este practic un cadou pentru «Crişul de mâine»”, a declarat europarlamentarul Iosif Matula.

Diplome şi premii

Organizatorii au oferit foarte multe diplome şi premii, la diferite secţiuni, de la fotografii de epocă la modernismul dat de actuala tehnologie – cromanţă, contrast, expresivitate, originalitate etc. –, dar cele mai importante trofee au fost următoarele: • Marele premiu „Crişul de ieri”: Colecţia familiei Sztupka – un televizor; • Marele premiu „Crişul de azi”: Larisa Popovici – o excursie la Strasbourg; • Premiul special: Cristian Rus- cea mai apreciată poză online (un dicţionar).

Juriul a fost format din Ioan Scripciuc (preşedintele ProFotoClub Arad), Camelia Circa-Chirilă (profesoară) şi Iolanda Munteanu (pictor local).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !