Câți bani în plus îți aduce funcția de șef în învățământ

De Monica Ardelean
2Comentarii
Numărul de elevi crește salariul directorului
Numărul de elevi crește salariul directorului
În Ordinul de ministru 4.995 e scris negru pe alb care sunt procentele cu care cresc salariile celor care conduc școala.

Cât câștigă în plus un director de școală sau un inspector, un contabil și un secretar șef pentru că dețin funcții de conducere? Ordinul de ministru nr.4.995, emis la mijlocul lunii august, a pus din nou pe hârtie procentele cu care cresc salariile acestora, precum și criteriile de normare pentru personalul nedidactic și didactic auxiliar din unitățile școlare. Nemulțumirile nu au întârziat să apară pentru că, în unele situații, procentele sunt mai mici față de cele actuale iar recalcularea normelor, strict în funcție de numărul de elevi, bulversează activitatea unor unități de învățământ.

Procente de șefi

Cel mai mare procent este pentru cea mai importantă funcție din cadrul învățământului preuniversitar. 55% din salariul de încadrare primește în plus un inspector școlar general și 45% un inspector școlar general adjunct, precum și directorul Casei Corpului Didactic. Contabilului șef din cadrul inspectoratului îi crește salariul cu 40%, iar unui șef serviciu din cadrul IȘJ cu 30%, la fel cum creşte salariul unui inspector de specialitate.
Directorii de școli, colegii și grădinițe primesc procente diferite pentru aceeași funcție de conducere. Singurul criteriu luat în calcul este numărul de clase și de elevi. Cel mai mare procent revine directorului care conduce o școală cu peste 50 de clase și care va primi un plus de 35% la salariul de încadrare. Celelalte procente pot fi cuprinse între 15% pentru un director de grădiniță cu program normal și cu peste 12 grupe, 25% pentru directori de școli cu minim 300 de elevi, sau 28% pentru cluburile sportive. Procentele scad în cazul salariului directorului adjunct cu 5 sau chiar 10% față de cel al directorului.
Același criteriu a fost aplicat și pentru calculul salariului secretarului șef sau al contabilului. Cel mai mult, adică 20%, va primi în plus la salariu un secretar șef care se ocupă de peste 1.100 de elevi iar un contabil șef 22%, dacă școala are și cantină și internat. Procentul scade însă la 18% dacă nu există cantina și internatul, ci doar cei 1.100 de elevi.
Ordinul a fost emis înainte de organizarea concursului pentru directori, iar cei care aspiră la conducerea școlilor știu exact ce bani vor lua în plus pentru funcția de conducere. Merită sau nu?

Calcule

Salariul de încadrare pentru un profesor cu gradul I și cu o vechime între 14 și 18 ani este de aproximativ 1.700 lei. Dacă directorul respectiv mai deține și gradație de merit, pe lângă indemnizația de conducere, atunci salariul său poate crește și cu 55% (25% gradația de merit și 30% indemnizația de conducere).2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor