CET are 77.000.000 datorii!

De Adriana Barbu
2Comentarii
CET are 77.000.000 datorii!
Centrala electrică de termoficare înoată în bani: adică în bani de recuperat (aproape 100 de milioane de lei) şi în sume de dat (peste 77 de milioane de lei).

Arad. 25,7 milioane de lei – datorii la SNLO Lignit (dintre care peste 25,5 milioane restanţe), 40,1 milioane de lei – datorii la CFR pentru transportul cărbunelui (dintre care peste 38,4 milioane restanţe), alte 11,1 milioane de lei datorii la Energomontaj Timişoara, toate însumând restanţe, 39.590 de lei restanţe la păcură şi alte 172.092 de lei datorii la alţi furnizori. Adică un total de 77.289.991 lei obligaţii de plată în sarcina Centralei electrice de termoficare Arad SA. Acesta este raportul pe care l-au înaintat mai marii CET Arad către aleşii locali, la ultima şedinţă de consiliu local municipal. Un raport care, credem noi, în situaţia dată, nu a prea fost citit de aleşii municipali pentru că lista datoriilor impresionate nu a agitat pe nimeni din această zonă.
Situaţia de la CET Arad e cu atât mai gravă cu cât, dincolo de datoriile care depăşesc 77 de milioane de lei, centrala mai are de plătit şi două credite luate: o linie de credit BCR, în valoare de 10 milioane de lei, şi un credit pentru investiţii accesat de la CEC, în valoare de 30 de milioane de lei. O informare care se regăseşte şi ea în acel raport care a stat pe masa consilierilor nu mai departe de săptămâna trecută. Singura veste bună curpinsă în acelaşi act este faptul că CET Arad nu are nici o datorie la bugetul consolidat al statului. Tot ca veste bună ar putea să fie priviţi şi banii pe care aceeaşi centrală îi are de recuperat de la cealaltă centrală arădeană. Dar, cum aţi putut deja afla din materialele noastre anterioare, pentru o parte din această creanţă, care în total se ridică la 92,6 milioane de lei, CET Arad se judecă în instanţă, căci CET Hidrocarburi nu a mai livrat banii pentru căldura deja furnizată de prima centrală şi nici nu pare grăbită să o facă. CET Arad speră că justiţia va grăbi cumva recuperarea milioanelor cheltuite pe căldura livrată de centrală dar a cărei contravaloare a fost încasată de CET Hidrocarburi.
Per total, CET Arad are de primit peste 92.973.133 lei, bani cu care ar acoperi cea mai pare parte din datorii şi credite, însă şanse prea mari ca această sumă să intre în buzunarele centralei de la ieşirea din Arad sunt minime.

Şi despre asociere

La capitolul veşti proaste putem adăuga şi un alt credit care bate tot la uşa CET Arad. Este vorba de alte câteva milioane, de această dată de euro, pe care centrala ar urma să le ia odată ce va intra în asociere cu un privat pentru modernizarea centralei (finalizarea cazanului 2 şi alte câteva investiţii), decizie care a fost luată de curând de Consiliul de administraţie al centralei.

Taguri: , , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor