Cinci luni pentru turnul care cade

De Adriana Barbu
Mai e mult până când încep lucrările? FOTO: JA
Mai e mult până când încep lucrările? FOTO: JA
ARAD. Primăria Arad a eliberat în regim de urgenţă autorizaţie de construcţie, dar proprietarii nu au anunţat încă începerea lucrărilor de refacere a turnului.

Poate nu se va întâmpla nicio tragedie în următoarele cinci luni. Aceasta bănuim că e speranţa tuturor celor care trec pe lângă Palatul Neumann şi a celor care au legătură directă sau indirectă cu reabilitarea clădirii, pentru ca nu cumva turnul acesteia să se prăbuşească peste trecători şi maşini. Pe cât de puternic îşi lasă timpul amprenta pe clădirea cu pricina, pe atât de încet să mişcă lucrurile când vine vorba de reabilitarea imobilului. Cei care au obligaţia de a repara turnul s-au pus, ce-i drept, în mişcare, dar până la lucrarea efectivă mai e drum lung. Şi nimeni, de-a lungul acestui parcurs, nu poate garanta că bucăţi din turnul Palatului Neumann nu se vor prăbuşi. Peste cine are ghinionul să treacă atunci pe acolo.

Noutăţile

Ce s-a întâmplat de la momentul la care am scris ultima dată despre imobil şi despre decizia proprietarilor de aici? Aceştia s-au prezentat la Primăria Arad pentru a obţine autorizaţia de construcţie (de punere în siguranţă a lucrărilor de refacere a turnului). Iar, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, aceasta a fost eliberată în regim de urgenţă de către Municipalitate. Autorizaţia este valabilă timp de cinci luni, perioadă în care proprietarii imobilului pot executa lucrările. Să fie oare suficiente cele cinci luni sau responsabilii se vor întoarce la Primărie pentru a cere o nouă autorizaţie? Greu de spus.
Ce este cert e faptul că cei obligaţi să refacă turnul nu au venit încă la Primărie, la Biroul Urbanism, să anunţe startul lucrărilor, singurul moment care ar putea înlătura, cât de cât, panica legată de povestea prăbuşirii turnului. Iar anunţul e obligatoriu, pentru că, din acel moment Primăria va trebui să ia alte câteva măsuri de protecţie a zonei din imediata vecinătate a lucrării, până la finalizarea ei.

Pe riscul fiecăruia

Până la acest moment, nu ne rămâne decât să ne rugăm în cor să nu cadă cumva turnul. Banda de protecţie a zonei a devenit oricum un obiect din decorul clasic al Aradului, fapt pentru care mai nimeni nu ţine cont de menirea ei (şi aşa firavă). Riscurile şi le asumă fiecare, pe propria piele.

Nu au vrut ajutor

La întrunirea cu autorităţile competente, parte din proprietarii din Palatul Neumann (număr celor care deţin titluri de proprietate în clădire depăşeşte cifra 50) au decis că lucrarea de punere în siguranţă a turnului va fi făcută de ei, fără ajutor de la Primărie. Nici atunci şi nici acum nu s-a precizat în cât timp, însă, tunrul nu-i va mai ameninţa pe arădeni cu prăbuşirea. Poate un termen limită ne-ar fi liniştit şi pe noi şi ar fi edulcorat realitatea de pe centrul oraşului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !