CJA ia sculpturile de la Căsoaia

De Alin Gherasim
CJA ia sculpturile de la Căsoaia
După ani de zile de intenţii, complexul statuar de la Căsoaia ajunge în „ograda” Consiliului Judeţean.

Despre mutarea Complexului de sculptură de la Căsoaia (comuna Târnova) în patrimoniul judeţului se vorbeşte de foarte mulţi ani. Cam de când platoul respectiv a fost abandonat de administraţia locală din Târnova. Dar mereu au existat diferite impedimente, de la opoziţia primarului de acolo, la opoziţia consiliului local din comuna arădeană sau la probleme referitoare la… existenţa unui consiliu local. Într-un final, complexul statuar va fi transferat spre Consiliul Judeţean Arad, urmând, cel mai probabil, să intre sub „jurisdicţia” Centrului Cultural Judeţean Arad.

Un proiect de hotărâre face referire la trecerea din patrimoniul public al comunei Târnova în patrimoniul public al județului Arad, a Complexului statuar în aer liber – Platou Căsoaia și a terenului aferent. „În vecinătatea Taberei de copii de la Căsoaia, care se află în patrimoniul județului Arad și administrarea Centrului Cultural Judeţean, se află Complexul statuar în aer liber – Platou Căsoaia pe care se află amplasate un număr de 40 de lucrări de artă monumentală. Complexul statuar se află pe terenul înscris în C.F. nr. 308623 Târnova, în suprafață totală de 43.300 mp”, se arată în documentele Consiliului Judeţean. Motivul pentru care CJA a solicitat transferarea complexului respectiv sunt evidente şi sunt prezentate şi în actele instituţiei: „În prezent, complexul statuar e invadat de vegetație, făcând imposibilă vizionarea statuilor. Consiliul Județean Arad intenționează punerea în valoare a parcului de sculptură monumentală care constituie un punct de reper pentru cultura județului Arad și care, ulterior, poate fi introdus în circuitul turistic al județului Arad sau poate constitui un loc de manifestări și acțiuni culturale organizate de Consiliul Județean Arad prin Centrul Cultural Județean Arad”.

Totuşi, am mai adăuga noi, dacă tot vor avea în patrimoniu complexul de sculptură monumentală de aici, cei de la CJA ar trebui să găsească şi o soluţie pentru rezolvarea problemelor de infrastructură rutieră. Pentru că, ţinând cont de starea actuală a drumurilor, nimeni nu se va încumeta să viziteze operele de artă.

La vot

Propunerea de transferare a complexului respectiv din administrarea comunei Târnova în administrarea Consiliului Judeţean va fi supusă votului consilierilor judeţeni în şedinţa ordinară care va avea loc joi, 27 iulie.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !