„Clubul Music ABC”, la 5 ani

De Vasile Filip
„Clubul Music ABC”, la 5 ani
„Din suflet, pentru suflet” – într-un club de muzică arădean, pentru arădeni.

Acum cinci ani, într-o toamnă la fel de frumoasă, cunoşteam doi muzicieni de profesie, Dorina şi Sandu Moldovan, la acea vreme artişti instrumentişti în cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii arădene, care aveau iniţiativa de a deschide un club de muzică, mai exact un loc unde, sub îndrumare profesionistă, toţi cei care doreau aveau ocazia să descopere tainele acestei magii.
Curiozitatea m-a facut să-i contactez din nou pe cei doi pentru afla ce mai fac: ce a însemnat „Club Music ABC” atunci, şi ce înseamnă acum ?
Le-a plăcut şi-au aplicat „În primul rînd – ne-a spus d-na Dorina Moldovan – dorim să mulţumim ziarului d-voastră pentru susţinerea pe care ne-a acordat-o. Răspunsul la aceste întrebări este puţin mai complex. Vedeţi d-vostră, noi suntem artişti, suntem oameni de spectacol şi, prin natura meseriei, am călătorit foarte mult. În decursul carierei noastre, pornind de la sala de concerte a Castelului Schonbrun din Viena sau Herkulessaal din Munchen sau Royal Albert Hall din Londra, am reprezentat Aradul concertând în săli din aproape toată Europa şi chiar şi peste ocean. Călătorind, am văzut, ne-a plăcut, am învăţat şi – de ce nu ? – am aplicat. Am văzut cum este acolo şi cum este la noi. Am văzut care este nivelul de educaţie muzicală acolo şi ne-am dat seama că nu suntem cu nimic mai prejos decat ei. Atâta doar că nu avem atât de mult curaj. Ca o mărturisire: noi ne-am format ca artişti aici, pe scena Filarmonicii arădene, şi tot ce s-a întâmplat bun în viaţa noastră, s-a întâmplat aici, în acest oraş. Lăsând la o parte latura pecuniară fără de care, din păcate, nu putem exista, atunci când am hotărât să înfiinţăm acest club de muzică, am gândit aşa: «Din suflet, pentru suflet», un club de muzică arădean, pentru arădeni!club music 6

O mare familie de artişti

„Acum, la cinci ani distanţă, pentru că, într-adevăr, anul acesta sărbătorim cinci ani de existenţă, gândim tot aşa – a continuat Sandu Moldovan. Şi de fapt asta este deviza noastră, pentru că, probabil, nu există bucurie mai mare ca aceea de a putea oferi, din surplusul care este acumulat în tine, aproapelui tău. În cazul nostru, publicul arădean . Ce a urmat ? Lumea a aflat de noi. An de an, au început să se îngroaşe rândurile şi am devenit o mare familie de artişti. Semn că, dacă probabil nu i-am mulţumit pe toţi (şi ne rugăm de întelegere: suntem doar simpli muritori!), în schimb nu i-am dezamăgit pe niciunul. Mărturie stă faptul că de la doar trei spectacole pe an şcolar, câte aveam la început, acum susţinem un număr de doisprezece spectacole pe an. La acestea se mai adaugă foarte multe emisiuni la televiziuni şi invitaţii la diferite evenimente culturale şi sociale ale oraşului . Să nu uităm tabăra muzicală de la sfârşitul lunii iulie, pentru copii probabil cel mai aşteptat moment al anului. Din tot ceea ce am oferit la început (şi oferim în continuare), noi ne-am respectat cuvântul faţă de iubitorii de muzica şi am realizat ceea ce ne-am propus. Ca o satisfacţie personală: unui număr de patru copii am reuşit să le trezim apetitul pentru muzică atât de mult încât ei au ales să se înscrie la Liceul de Muzică din Arad. A fost o bucurie imensă pentru noi. Între timp, amândoi am părăsit Filarmonica pentru a ne putea ocupa exclusiv de cursurile de muzică. Şi cam acesta ar fi bilanţul celor cinci ani de existenţă” .

Pentru toate vârstele

De ce denumirea de Club Music ABC şi până la ce nivel de pregătire merge ? „Noi suntem un club pentru amatori, deschis tuturor categoriilor de vârsta – ne-a răspuns Dorina Moldovan. Dar chiar dacă pentru amatori, noi fiind profesionişti, ca metodă de lucru aplicăm exact aceeaşi metodă ca într-un liceu de muzică. Avem pregătirea şi diploma necesare pentru a putea merge până la cel mai ridicat nivel, Academia de Muzică. Ca denumire: oamenii se asociază în diferite cluburi – culturale, de afaceri, etc. Am vrut, pur şi simplu, să formăm o familie cât mai mare de oameni care au aceleaşi simţăminte, gusturi şi care apreciază la justa valoare educaţia muzicală”.

Care ar fi planurile de viitor?

„În primul rând, vrem să mergem, în continuare, pe drumul nostru – ne-a mărturisit Sandu Moldovan. Aşa cum ni l-am propus: să-i învăţăm pe copii muzica. Să creştem pentru a putea crea marea familie aradeană «Club Music ABC». Poate sună puţin cam pretenţios, dar dorim să ne implicăm cu copiii noştri în viaţa culturală a oraşului şi, astfel, să punem şi noi umărul pentru obţinerea titulaturii de «Arad, Capitală Culturală Europeană». O facem chiar pe 21 iunie 2016, când avem o invitaţie, în Italia, la «Festivalul muzicii», festival ce va avea loc la Lago di Garda . Şi dorim să ne întâlnim la un nou bilanţ, de data aceasta la sărbatorirea a zece ani de existenţă”.

Despre tainele muzicii

Dacă cineva doreşte să se iniţieze în tainele muzicii, poate afla mai multe pe pagina de facebook: Club Music ABC. Sau poate obţine şi alte informaţii suplimentare sunând la numărul de telefon 0733 599 590.

Taguri: , , , , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !