COMENTARIUL ZILEI Iohannis, luat la mijloc

De Simion Todoca
COMENTARIUL ZILEI Iohannis, luat la mijloc
Partidele care de 25 de ani se perindă la cârma ţării, fiecare găsind, ca în bulgărele rostogolit, noi mijloace de perfecţionare a mecanismelor de jefuire a băgăţiilor ţării, au găsit un subiect extraordinar de ceartă electorală.

Furibunda răfuială pe tema defrişării României nu a fost declanşată din dorinţa salvării pădurilor României, ci pentru că este o temă electorală care poate aduce multe voturi, indiferent de care parte a baricadei te afli. Liberalii, mai ales prin intermediul fostei ministrese Lucia Varga, se dau de ceasul morţii să demonstreze că PSD-iştii au introdus în Codul Silvic „sămânţă de joagăr românesc”, mult mai devastatoare decât tehnologiile moderne ale firmei austriece. Lipsa unor prevederi privind interzicerea tăierilor în altă parte decât în amenajamente silvice, spun liberalii, va duce la prăpăd, fiecare având voie să taie după cum pofteşte, nu în regim silvic. Se vor tăia în neştire perdelele de protecţie de la baraje sau din jurul oraşelor, ceea ce va duce la multiple nenorociri. Acesta, susţine fostul ministru al pădurilor, este principalul motiv pentru care nu vor vota şi pentru care Iohannis a cerut reexaminarea Codului Silvic, nicidecum pentru favorizarea firmei austriece. Firmă care- adevărul gol-goluţ- a ajuns să-şi facă de cap prin sprijinul acordat de către toate guvernările, fie pentru că aşa ne-a poruncit Comisia Europeană, ca să fie amabilă cu noi, fie pentru şpăgile de milioane de dolari primite de către cei în pixul cărora stătea libertatea austriecilor de a tăia şi spânzura. Înclin să cred că ambele motive sunt adevărate.

PSD-iştii, cu toate că ei au fost iniţiatorii undei verzi pentru firma cu pricina, spun că ei, prin Guvernul Ponta, au decis să pună capăt prădăciunii, însă liberalii, care sunt mână în mână cu austriecii, nu vor să voteze limitarea cotei de tăieri la maximum 30% şi l-au păcălit pe Iohannis să nu promulge Codul. Ba, mai mult, sugerează că însuşi Iohannis ar avea nu ştiu ce interes ocult să favorizeze Holz Industry. Nu răspund, însă, sub nicio formă la acuzele că au introdus articole noi, care dau voie oricui să taie de unde şi cum vrea, de-a valma. După cum nici liberalii nu recunosc că pentru ei esenţială este păstrarea monopolului de către Holz Industry.

Analizând opiniile şi acuzele ambelor părţi, ajungem la concluzia clară că PNL şi PSD sunt în conflict de interese. Între ele, nu vorbim de interesul naţional. PSD şi-a strecurat nişte articole care vor permite sutelor sau chiar miilor de clienţi politici autoîmproprietăriţi cu păduri mai mari sau mai mici, fie direct, fie prin celebra cumpărare a drepturilor litigioase pe bani de buzunar, să taie totul la ras, pentru ca pe urmă să toarne betoane, să se transforme din proprietari de păduri în dezvoltatori imobiliari. Adică, monopolul austriac trebuie înlocuit cu monopolul hoţilor autohtoni de păduri, care, mulţi fiind, alcătuiesc, împreună, un straşnic cartel electoral, finanţator al partidului. Dacă nu ar fi aşa, ar veni cu argumente care să demonteze acuzele lansate de către liberali, nu ar pedala exclusiv pe limitarea dreptului de exploatare.

Liberalii, în schimb, consideră că pentru ei este mult mai productiv să rămână un singur mare jefuitor, finanţator sigur şi, ceea ce este mai important, susţinător politic la înalţii granguri ai Uniunii şi Comisiei Europene. Tocmai acesta este şi motivul pentru care liberalii se prefac că iau în considerare bulgărele de sare, spunând că, Vezi, Doamne, interzicând exploatarea sălbatică, prin măsuri curajoase şi ferme, să nu cumva să încălcăm tratatul de aderare. Aşadar, nicio parte, nici cealaltă- poate, excluzîndu-l pe premierul Ponta, pe care chiar îl suspectez de bune intenţii- nu doreşte cu adevărat stoparea defrişărilor, ci continuarea lor. Doar că fiecare vrea alt beneficiar.

În toată tărăşenia, preşedintele Klaus Iohannis a picat ca musca în lapte. Sunt 99% convins că Iohannis a trimis înapoi la Parlament proiectul pentru că vrea într-adevăr un Cod Silvic bun, în favoarea României şi românilor, obiecţiile sale fiind legate atât de şmecheriile pesediştilor, cât şi de cele ale peneliştilor. Problema este că liberalii încearcă să contabilizeze la ei acţiunea preşedintelui, să arate că ei şi preşedintele luptă pentru dreptate, în timp ce corupţii din PSD sunt duşmanii neamului. Totodată, pesediştii se folosesc de singurul lucru bun pe care vor să-l facă, sau se prefac că vor să-l facă- limitarea monopolului şi interzicerea exportului de masă lemnoasă brută- pentru a se erija în eroi ai neamului, primii cărora le pasă de neam şi ţară. Chiar dacă pentru aceasta va fi nevoie ca iohannis să fie băgat în aceeaşi oală cu peneliştii. Şi unii şi ceilalţi îl folosesc pe preşedinte, iar acesta nu ştie cum să procedeze, ca să nu poată fi acuzat de către adevăraţii lui partizani- alegătorii de pe Facebook- că nu face nimic împotriva hoţilor. Începutul a fost bun, a spus în interviul pentru postul german de televiziune că în chestiunea Codului Silvic sunt două tabere de lobby, fiecare cu interesele ei. Nu putea să spună că şi unii şi ceilalţi sunt bandiţi, fără riscul de a rămîne, în perspectivă, fără susţinerea vreunui partid politic. Nu cred că va reuşi să convingă şi PNL-ul şi PSD-ul să renunţe la planurile ascunse, să facă un Cod Silvic într-adevăr „beton”, care să nu mai permită partidelor şi politicienilor să se înfrupte la greu, ci să se mulţumească doar cu ce mai „pică”. Dacă are curaj şi vorbeşte pe faţă, mai ales pentru „poporani”, poate să-şi menţină popularitatea, ba chiar să o sporească, în aşa fel încât prin 2017 să-şi facă propriul partid, care să-i aducă al doilea mandat. Chiar dacă Băsescu i-a furat deja discursul, nu este o mare problemă să-l recupereze, mai ales dacă pe acesta îl ajung din urmă copoii DNA…

„Preşedintele Iohannis este folosit de către PNL pe post de fals stindard şi de către PSD pe post de ţintă”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !