COMENTARIUL ZILEI Născut pentru a fi mâncat

De Simion Todoca
COMENTARIUL ZILEI Născut pentru a fi mâncat
© Simion Todoca
Aşa precum ţăranul are grijă să deţină în permanenţă orătănii în curte, nu pentru că ar iubi păsările, ci pentru a avea ce mânca atunci când i se face foame, PSD şi PNL au permis înfiinţarea partidelor politice cu trei membri fondatori.

Nu din dragoste pentru pluripartidism, ci pentru a putea folosi acele partide la nevoie, adică la un nou scrutin. Pentru a fi siguri că partiduleţele înfiinţate nu vor putea, la o adică, să aibă pretenţii la intrarea în Parlament, cei care conduc sistemul au avut grijă să le poată tăia oricând macaroana, introducând în lege obligativitatea adunării a 200.000 de semnături de la cetăţeni.

Partide care sunt cotate în sondaje cu scoruri peste pragul electoral se zbat să adune acele semnături, în condiţiile în care românul, văzând că i se cere codul numeric personal, refuză să mai semneze, temându-se că ar putea să ajungă la puşcărie, din cauză că semnăturile ar putea fi folosite în cine ştie ce manevre murdare. Mai mult, românul- nu vorbesc doar despre oamenii cu un nivel mai redus de educaţie, ci inclusiv de oameni şcoliţi la nivel mediu- crede că dacă a semnat pentru un partid şi votează pentru altul îl ia Kovesi şi-l bagă la zdup! Că nu are voie să semneze decât pentru un partid. Nimeni nu s-a obosit să-i explice că, de fapt, poate semna pentru câte partide vrea, semnătura lui însemnând doar că susţine dreptul partidelor respective de a candida. Nu glumesc, am văzut multe situaţii de acest gen.

Unele dintre partidele înfiinţate în conformitate cu noua lege au, în diferite judeţe viceprimari şi consilieri locali, oameni cu notorietate, care ar putea aduna voturi la alegerile parlamentare. Ce să vezi, însă, ghinion, partidul nu are semnăturile necesare pentru a putea participa la alegeri! Situaţie în care liderilor centrali nu le rămâne altă soluţie decât să fuzioneze prin absorbţie cu unul dintre partidele mari, contribuind la creşterea procentajelor acestora.

Pe de altă parte, unele dintre aceste partide au oameni care ştiu să „adune” semnăturile necesare prin diverse şmecherii, aşa că nu cedează la presiunile celor mari, ci se înscrie în cursă. cele care „trebuie” să rămână, vor rămâne, celelalte vor fi rapid îndepărtate în urma verificării listelor. Iar cei care fac verificările ştiu cu exactitate pe cine trebuie să verifice la modul serios şi pe cine doar de ochii lumii.

„La alegeri participă doar partidele care „trebuie”, celelalte sunt eliminate”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !