Comentariul zilei. Unire din vârful buzelor

De Simion Todoca
Comentariul zilei. Unire din vârful buzelor
Marţi, 27 martie 2018, în Parlamentul României a fost adoptată„Declarația solemnă a Parlamentului pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România, la 27 martie 1918”.

Prin această Declarație, Parlamentul României recunoaște drept legitimă dorința exprimată de cetățenii din Republica Moldova prin care doresc unirea.De asemenea, Parlamentul României și-a exprimat deschiderea de a veni în întâmpinarea „oricărei manifestări organice de reunificare”.Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ţinut un lung discurs despre rolul celor două parlamente- român şi moldovean-în realizarea unirii, după modelul Sfatului Ţării din 1918. Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat că şi el doreşte unirea cu Republica Moldova. Aşişderea, politicienii opoziţiei şi-au exprimat arzătoarea dorinţă ca fraţii noştri să revină la sânul maicii Românii. Ce mai, toată lumea spune că unirea trebuie făcută, că este dreptul României şi al Moldovei de a redeveni un singur trup.

Am putea spune că declaraţia adoptată de către Parlament este una istorică, un fel de bornă pe lungul drum spre reîntregirea României, o etapă obligatorie. Da, am putea spune, numai că nu pricep: cum Dumnezeu vrei tu, Parlament, să ia cineva în serios această Declaraţie, în momentul în care la şedinţă nu a participat Preşedintele României? Cum poţi să vorbeşti în numele naţiunii, când nu îl laşi pe cel ales de către popor să gireze această Declaraţie? Cică invitaţia a fost trimisă la Cotroceni cu 53 de minute înainte de începerea şedinţei! Să fie vorba despre un ambiţ nesăbuit al lui Dragnea şi Tăriceanu, care vor să demonstreze că sunt mai tari decât Iohannis?

Părerea mea este că, mai degrabă, a fost la mijloc o înţelegere, că Iohannis nu a vrut să fie prezent, tocmai pentru a nu fi nevoit să spună clar şi răspicat că doreşte unirea Republicii Moldova cu România. Se ştie că Rusia aplaudă cu orice ocazie ideea, pentru că i-ar face jocurile, cu urmări nebănuite, dar în niciun caz benefice pentru România. Va mai trece mult- poate că noi nu vom apuca să fim martori-până când unirea se va produce, însă în niciun caz înainte ca Republica Moldova să devină membru al Uniunii Europene. Sunt convins că şi Iohannis şi Dragnea şi Tăriceanu ştiu acest lucru, iar declaraţiile din vârful buzelor fac parte din acţiunile dedicate Centenarului Marii Uniri. A „bifat” şi Parlamentul un punct de pe agendă.

Unirea Republicii Moldova cu România nu se va putea produce decât în graniţele Uniunii Europene”

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !