Condamnă concedierile de la Filarmonică

De Adriana Barbu
4Comentarii
Condamnă concedierile de la Filarmonică
Federaţia FAIR-MediaSind ia atitudine faţă de concedierea celor doi lideri sindicali de la Filarmonică şi duce scandalul de la Arad la nivel naţional şi internaţional.

Condamnările vin de la Bucureşti. Cel puţin atunci când vine vorba de Filarmonica de Stat Arad care a scăpat pe 22 octombrie şi de ultimul lider de sindicat care s-a războit cu managerul Alin Văcean. Federația Cultură și Mass Media FAIR-MediaSind a decis să condamne concedierile ce au avut loc în ultimul timp la Filarmonică și să considere ilegale acţiunile de intimidare şi de obstrucţionare iniţiate de conducerea Filarmonicii de Stat din Arad împotriva Sindicatului Artiştilor Interpreţi.

„După ce în urmă cu câteva luni, preşedintele organizaţiei sindicale, Mihai Dogaru, a fost concediat abuziv, în data de 21 octombrie 2015 conducerea instituţiei l-a concediat şi pe vicepreşedintele sindicatului, Tiberiu Varyaş. Acesta a fost acuzat că ar fi tulburat o repetiţie atunci când s-a adresat colegilor pentru a le cere să participe la o acţiune sindicală îndreptată împotriva managerului Alin Văcean. Deşi comunicarea cu membrii de sindicat s-a făcut înaintea repetiţiei şi cu acordul dirijorului, deşi Codul Muncii prevede la art. 226 că “pe toată durata exercitării mandatului, reprezentanţii salariaţilor nu pot fi concediaţi pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţi”, iar Legea 62/2011 a dialogului social prevede, la art. 9, că “membrilor organelor de conducere alese ale organizatiilor sindicale li se asigură protecţia legii contra oricăror forme de condiţionare, constrângere sau limitare în exercitarea funcţiilor lor”, administraţia nu a ţinut cont de aceste prevederi legale şi a dispus concedierea liderului sindical”, povestesc istoria acestei noi concedieri cei de la FAIR-MediaSind.

În adresa federaţiei, biroul executiv permanent mai arată că, ţinând cont de „aceste fapte extrem de grave, săvârșite în disprețul legii, FAIR-MediaSind, în calitate de organizaţie reprezentativă la nivel de sector Cultură şi Mass-Media şi de membră a Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor, a Federaţiei Internaţionale a Actorilor, a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi a UNI MEI – Union Network International, va întreprinde toate demersurile de informare, pe plan naţional şi internaţional, pentru ca legalitatea să fie reinstaurată în acestă instituţie culturală de prestigiu, iar vinovaţii să fie sancţionaţi”.

Merg şi în justiţie

Reprezentanţii Federaţiei FAIR-MediaSind amintesc la final în scrisoare că vor „susţine în justiţie, alături de Sindicatul Filarmonicii Arad, orice plângere penală şi civilă îndreptată împotriva celor care au săvârşit abuzuri împotriva membrilor afiliaţi”.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor