Consilierul din Arad care şi-a dat singur o pajişte

De Alin Gherasim
2Comentarii
Consilierul din Arad care şi-a dat singur o pajişte
Un consilier local a votat hotărârea prin care şi-a acordat o pajişte, iar acum e în vizorul celor de la Integritate.

Un consilier local din cadrul Consiliului Local al Comunei Cărand a ajuns sub lupa inspectorilor de la Agenţia Naţională de Integritate. Ioan Popa a fost găsit în conflict de interese administrativ, acesta fiind acuzat că, în exerciţiul funcţiei pe care o deţine, a votat un proiect de hotărâre referitor la închirierea a 11 hectare de pajişte. Chiriaşul este chiar consilierul local. „În exercitarea mandatului de consilier local (2016 – 2020) a participat la deliberarea și adoptarea unei Hotărâri a Consiliului Local în urma căreia între persoana evaluată (n.r. Ioan Popa) și Primăria comunei Cărand a fost încheiat un contract de închiriere, având ca obiect închirierea unei suprafețe de 11,65 hectare de pajiște aflată în domeniul privat al comunei și în baza căruia persoana evaluată a beneficiat de subvenții în campania 2017 de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad”, se arată într-o comunicare a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Mai multe legi

Potrivit inspectorilor de la ANI, consilierul local din Cărand a încălcat mai multe legi în momentul în care şi-a dat votul pentru a-şi închiria pajiştea respectivă. Unul dintre articolele de lege încălcat de Ioan Popa spune că „nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”. Un alt articol de lege arată că „aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice locale din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine”. Drept urmare, potrivit raportului ANI, consilierul din Cărand ar urma să îşi piardă mandatul, dar şi să îşi piardă dreptul de a fi ales în funcţii publice pentru o perioadă de trei ani. Asta dacă Ioan Popa nu va ataca decizia în instanţă, moment în care judecătorii ar putea decide dacă raportul este legal sau nu.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor