Construirea Palatului Copiilor, împiedicată de un cablu

De M.B.
10Comentarii
Construirea Palatului Copiilor, împiedicată de un cablu
© Un palat care se află, de ani buni, tot în construcţie Foto: M.B.
Noul sediu pentru Palatul Copiilor trebuia inaugurat în 2013, dar după ce finanțarea construirii a fost blocată de guvern, acum lucrările sunt împiedicate de un cablu de curent îngropat.

Aproximativ un milion de lei se estimează că vor fi cheltuiți pentru mutarea unui cablu de înaltă tensiune aflat pe terenul pe care trebuie construit noul imobil destinat Palatului Copiilor, de pe strada Miron Costin. Cablul împiedică extinderea fundațiilor construite deja de câțiva ani, dar abandonate inițial din cauză că Guvernul nu a mai alocat fonduri proiectului. Investiția a fost începută de Ministerul Educaţiei Naţionale în 2011 și mai cuprinde un nou sediu pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), costurile totale fiind de aproximativ 25 de milioane de lei.

fundatii

ISJ, în casă nouă din toamnă

În timp ce lucrările la imobilul destinat activităților copiilor au rămas în fază de fundaţie, noul sediu al ISJ a fost ridicat și finisat, având 1.780 de metri pătrați destinați birourilor. În această perioadă sunt organizate licitațiile pentru achiziția de mobilier și echipamente IT, care ar urma să coste undeva la 350.000 de lei. ”Mi-aș dori ca înainte de începerea noului an școlar, la începutul lunii septembrie, să ne putem muta în noua clădire”, spune inspectorul școlar general, Claudius Mladin. Nu este însă pentru prima dată când se fac astfel de planuri, dar proiectul nu a decurs conform așteptărilor. Dincolo de alocarea cu întârziere a fondurilor de către Guvern, s-au mai întâmpinat și probleme birocratice. De exemplu, licitațiile sunt întârziate cu câteva luni din cauza unor modificări legislative.

isj iul2016

Fără termen

Dacă pentru ISJ există totuși o speranță ca noul sediu să devină funcțional în câteva luni, pentru Palatul Copiilor nu există termen de finalizare. Ministerul Educației a promis ISJ Arad că alocă fonduri pentru continuarea proiectului, însă înainte ca șantierul să fie redeschis, trebuie rezolvată problema devierii cablului de înaltă tensiune, o lucrare care este considerată dificilă, iar numai trei firme din țară ar fi capabile să o execute. Chiar dacă mutarea cablului se va face în acest an, abia din 2017 s-ar putea pune problema alocării de fonduri pentru reluarea construirii imobilului, în timp ce termenul de finalizare nu poate fi estimat în acest moment.

panoul cu termene

Aproape 5.000 mp

Clădirea destinată activităților copiilor va avea o suprafaţă utilă de 4.681 de metri pătraţi. Mii de copii care frecventează în fiecare an cursurile vor beneficia de condiții mai bune, pentru că acum stau înghesuiți în spațiile insuficiente din imobilul aflat pe Bulevardul Revoluției, clădire care a fost retrocedată în anul 2004.

”Mi-aș dori ca înainte de începerea noului an școlar, la începutul lunii septembrie, să ne putem muta în noua clădire”, Claudius Mladin10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor