Cu picamerul, de-a joaca

De Valentin Goran
2Comentarii
O stradă „proaspăt” reabilitată FOTO: V.G.
O stradă „proaspăt” reabilitată FOTO: V.G.
Unul vine, altul pleacă pe strada Eftimie Murgu. Toți cu picamerul cu care strică ce a făcut cel de dinainte.

Lucrări finalizate de unii și sparte de alții! Un joc parcă făcut împotriva arădenilor de către toate instituțiile care au rolul de a servi contribuabilul și care pur și simplu nu reușesc să comunice între ele. Părți care nu se pot așeza la masă să vorbească puțin despre o strategie comună. Un episod care parcă nu se mai termină și care se răsfrânge pe foarte multe străzi din municipiul nostru care arată ca după bombardament, deși au fost reabilitate. Scenariul se aseamănă în mai toate cazurile. Primăria include strada într-un proiect de reabilitare și execută lucrarea. Mai apoi, în funcție de perioada în care primesc finanțări, cei de la Compania Apă Canal ori Compania de Gaz, vin și sparg strada nou reabilitată angajându-se să refacă totul la loc. Din păcate lucrul bun odată stricat, așa rămâne. Nu se reface toată partea carosabilă, ci doar se acoperă șanțul și astfel strada rămâne în scurt timp plină de gropi.

Reabilitată și spartă după câțiva ani

Este și cazul arădenilor de pe strada Eftimie Murgu, a căror stradă a fost reabilitată în urmă cu câțiva ani de zile, apoi a fost spartă de către cei de la Compania de Apă Canal pentru lucrări la rețea, iar la sfârșit a venit și constructorul pistei pentru biciclete care a construit pista. Ce au acum arădenii de pe această stradă? Șanțuri din 20 în 20 de metri, o pistă pentru biciclete de o parte și de alta a străzii și o parte carosabilă de „invidiat”. Mai rău este că mai poate dura ani buni de zile până să fie inclusă din nou în alt program de reabilitare, pentru că figurează ca o stradă reabilitată. „Toată strada este plină de șanțuri, gropi și denivelări. Asta după ce a fost deja reabilitată. Ce se întâmplă cu aceste lucrări e de domeniul fantasticului. Unul repară, altul sparge, altul construiește, iar până la urmă strada care apare ca reabilitată este de fapt toată spartă. Această stradă care s-a prezentat impecabil după lucrările de reabilitare, acum arată jalnic. Puneți-vă, domnilor, la masă, atât Primăria, cât și Compania de Apă și cea de Gaz. Faceți lucrările împreună, așteptați-vă unul pe altul. Nu mai vă bateți joc de noi”, a declarat Marius D., locuitor de pe strada Eftimie Murgu.

Cu degetul spre Apă-Canal

Am contactat reprezentanții Municipalității, cărora le-am cerut răspunsuri legate de această problemă.

„Lucrările la pista pentru biciclete sunt în plină desfășurare. Acele traversări au fost închise după ce au terminat lucrările cei de la Compania de Apă Canal. Probabil mai așteaptă să vadă, poate se mai tasează. Oricum Compania Apă Canal trebuie să remedieze această problemă. Momentan nu se vor face investiții pe strada Eftimie Murgu deoarece a fost reabilitată cu câțiva ani în urmă”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad. Din nou, ca de fiecare dată, vina este aruncată peste gard la cei de la Compania de Apă Canal. Păi municipalitatea nu are rolul de a face ca toate lucrările să fie unitare? Să se construiască cu cap? Să faciliteze întâlniri cu reprezentanții Companiilor de Apă Canal respectiv Gaz și să vorbească de strategia lucrărilor din următorii ani? Nu se întâmplă decât rareori așa.

Găuri și șanțuri doar acoperite

Am luat legătura și cu reprezentanții Companiei de Apă Canal, pe care i-am întrebat: De ce lucrările nu s-au corelat între ele? Strada care acum câțiva ani a fost reabilitată va mai arăta la fel după intervenția Companiei Apă Canal?

„Este vorba de contractul de reabilitare a rețelelor de canalizare din Arad, din cadrul programului POS Mediu, proiectul având 14 contracte pentru lucrări, atât în municipiu cât și în județ. Contractul pentru lucrarea de pe strada Eftimie Murgu se va finaliza în luna octombrie. Până atunci noi vom încerca să rezolvăm toate problemele generate de lucrări. Lucrările de aici au constat în cămine de branșamente și lucrări la rețeaua de canalizare. Noi nu vom reabilita toată strada ci doar vom aduce la starea inițială. Decupajele făcute de companie vor fi acoperite cu asfalt”, au declarat reprezentanții Companiei Apă Canal Arad. Aducerea la starea inițială, conform celor declarate de la Compania Apă Canal, înseamnă doar peticirea. Practic din strada care s-a prezentat impecabil va rămâne doar o amintire.

Ridicatul din umeri

Și, uite așa, până la urmă ridicatul din umeri ar putea fi decretat noul sport olimpic al românilor. În octombrie, când Compania Apă Canal va termina cu Eftimie Murgu, strada va rămâne cu pistele noi pentru biciclete, asfaltul spart din 20 în 20 de metri și restul de bucăți de asfalt care a mai rămas între piste și șanțuri de la ultima reabilitare.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor