De fapt e frumos la teatru

De Adriana Barbu
2Comentarii
De fapt e frumos la teatru
„Family Affairs”, „MaRo” şi „De fapt e frumos” în a şasea zi a Festivalului de Teatru Nou. În Sala Mare, în Sala Studio şi în Club Flex.

De fapt e frumos la teatru în aceste zile. Şi nu vă rugăm să ne credeţi pe cuvânt, ci să vă convingeţi singuri şi să veniţi la teatru să vedeţi, de pildă, joi, piesa „De fapt e frumos”, programată în Sala Studio a Teatrului Ioan Slavici din Arad, la ora 21.30. Teatrul German de Stat Timişoara vine cu piesa lui Volker Schmidt în regia şi decorul aceluia Volker Schmidt pentru a privi şi analiza atent „relaţiile unei generaţii care se remarcă prin fuga de obligaţii, fiind mereu în căutarea a ceva mai bun”. Un spectacol despre oameni, în jurul vârstei de 30 de ani, bine instruiţi, care trec de la un job temporar la altul, sunt mereu pe drumuri şi trăiesc în locuinţe semi-mobilate, dar a căror profiluri pe reţelele de socializare sunt actualizate non-stop şi puse la punct.

Dacă chiar credeţi că la teatru e bine ar putea să veniţi chiar mai repede joi. De la ora 19.00, e Family Affairs, o piesă de Rosa Liksom, un spectacol de Radu Afrim, al Teatrului Odeon Bucureşti. Family Affairs, piesa de debut a copilului teribil al literaturii finlandeze, anarhista neastâmpărată, cum a fost poreclită, este un teatru trash autentic şi spumos, o operă junk care ia în răspăr toate tabu-urile. Se joacă pe Scena Mare mai tot ce ți-ai putea imagina: de la drepturile animalelor, la schimbările climaterice, economia bazată pe o piaţă insaţiabilă şi până la mişcarea de exploatare a bărbaţilor exploataţi de soţii şi de copii, adică pe scurt o satiră contemporană originală populată de personaje groteşti. E „o oglindă prin care ne vedem familia, celula de groază a unei societăţi prăbuşite”, ne „ameninţă” piesa. Două ore şi 20 de minute de provocări în viziunea lui Radu Afrim. Şi, ca să fie cu adevărat Teatru Nou, ultima piesă a serii de joi se va juca chiar seara târziu, în Club Flex. „MaRo” de Szekely Csaba, în regia lui Andi Gheorghe, o piesă de o oră şi 25 de minute, pusă în scenă de Yorick Studio Târgu-Mureş, vine să vorbească despre bizareriile relaţiilor româno-maghiare pe parcursul a zece scene uşor absurde. Întâmplările relatate de Club Flex de la ora 23.00 se petrec în Transilvania, acolo unde se întâlneşte mândria etnică cu complexul de inferioritate, sentimentele de îndoială şi nemulţumire reale, durerea sinceră şi umorul, condimentate cu multe gâlcevi şi bruftuieli. MaRO promite o cascadă de umor şi râs cu lacrimi, o probă de comedie autentică şi garantează că „în timpul repetiţiilor nu s-au produs vătămări corporale între artiştii de etnii diferite”.

Şi dacă nu sunteţi convinşi că, de fapt, e frumos la teatru, festivalul mai are şansa să vă convingă vineri şi sâmbătă.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor