Delia Podea rămâne sub control

De Ioana Costas
2Comentarii
Delia Podea rămâne sub control
© Tribunalul Arad i-a respins cererea de revocare a controlului judiciar Foto: I.C.
Medicul psihiatru a solicitat Tribunalului Arad revocarea măsurii preventive a controlului judiciar.

Nu mai vrea control judiciar! Delia Podea, trimisă în judecată pentru luare de mită, a solicitat Tribunalului Arad revocarea măsurii preventive a controlului judiciar. Instanța a respins însă cererea medicului psihiatru al cărui proces se desfășoară cu ușile închise la Tribunalul Arad. „Respinge cererea de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar formulată de inculpata Podea Delia Marina. Cu drept de a formula contestaţie în 48 ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 18.09.2017”, se arată în hotărârea instanței arădene.

Înainte de măsura controlului judiciar, medicul psihiatru s-a aflat în arest la domiciliu. Cât timp se află sub control judiciar, Delia Podea trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei şi să se prezinte la IPJ Arad – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată. Totodată, cât timp este sub control judiciar, medicul nu are voie să depăşească limita teritorială a ţării decât cu încuviinţarea prealabilă a organului de urmărire penală, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată şi să nu comunice direct sau indirect cu cealaltă inculpată din dosar şi nici cu martorii din rechizitoriu.

Infracțiunile

Delia Podea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru comiterea a şapte infracţiuni: abuz în serviciu în formă continuată (10 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (8 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (45 acte materiale), uz de fals (53 acte materiale), luare de mită în formă continuată (23 acte materiale), abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale) şi fals intelectual în formă continuată (7 acte materiale).

Ce a făcut

Potrivit DNA, medicul psihiatru efectua studii clinice pe pacienţii internaţi la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Arad, fără consimțământul informat al subiecților, fiind consemnate în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia. Procurorii DNA susţin că Delia Podea urmărea includerea în studii a unui număr cât mai mare de pacienți, scopul final fiind acela de a încasa sume mai mari din partea sponsorilor. Pe lângă toate acestea, tot conform procurorilor, medicul psihiatru a solicitat și a primit sume de bani de la persoane interesate să figureze cu internări în cadrul Secţiei de Psihiatrie, în vederea fundamentării/întocmirii ulterioare a unor dosare de pensionare pe caz de boală. În realitate, persoanele în cauză nu sufereau de afecțiuni psihice, însă, în schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta îi înregistra în evidenţele medicale ale spitalului, figurând fictiv atât cu internare, cât şi cu tratament de specialitate. Majoritatea acestor persoane nu rămâneau internate în spital şi nici nu urmau tratamentul prescris. Alături de Delia Podea este judecată și Claudia Haiduc, pacienta medicului, pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată.

Procesul, până acum

Potrivit site-ului Tribunalului Arad portal.just.ro, în procesul Deliei Podea au avut loc, până acum, mai multe înfățișări în care s-au audiat martori și s-au administrat probe.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor