Dezbatere pe problemele medicinii de familie

De Andreea Pintea
1Comentariu
Dezbatere pe problemele medicinii de familie
Problemele și provocările din domeniul medicinii de familie au fost dezbătute în cadrul unei acțiuni organizate de USR.

Uniunea Salvați România a găzduit la sediul din municipiu o dezbatere prin care s-au căutat soluții la problemele și provocările cu care se confruntă medicina de familie. La eveniment au participat numeroși medici de familie, alături de domnul Adrian Dărăbanțiu, preşedinte al Societăţii de Medicină de Familiei din Arad.

„În condițiile unei finanțări insuficiente, cu o alocare bugetară aflată la jumătate față de procentul mediu din restul țărilor europene, sistemul medical românesc este departe de dezideratul general urmărit, de menținere a pacienților în afara spitalelor. Prin investiții în sistemul prespitalicesc, în centrele de permanență, în dotarea cabinetelor medicilor de familie, prin programe de prevenție, screening, se poate eficientiza actul medical, numeroase boli fiind rezolvate în stadii incipiente sau chiar evitate”, au punctat arădenii prezenți la dezbtare.

Adrian Wiener, senator USR Arad a menționat: „Propunerea pe care o susținem este alocarea a 10% din banii destinați sănătății către medicina de familie. Problemele subfinanțării acesteia conduc la pagube imense, atât financiare, cât mai ales cuantificate în ani de viață sau de suferință pentru pacienți. Soluții există, ele sunt cunoscute, însă actuala putere nu dorește să își asume costul politic al implementării lor. Un exemplu simplu este informatizarea și interconectarea sistemului, care să permită o mai bună urmărire a pacienților și administrare a tratamentelor, contribuind deopotrivă la reducerea risipei. La fel este situația programelor de screening sau a registrelor suverane de oncologie, care pot cauza o creștere inițială a efortului bugetar pentru sănătate, economisind însă pe termen lung sume imense și contribuind la bunăstarea populației”.

Taguri: , , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor