Din culisele unui festival de literatură

De Diana Dutu
Din culisele unui festival de literatură
Festivalul „Zile şi Seri de Literatură Doinaş” a încins puţin spiritele lumii literare arădene.

Deşi a trecut mai bine de o săptămână de la gongul final al Festivalului „Zile şi Seri de Literatură Doinaş”, polemica pe subiect rămâne în actualitate. Deunăzi, într-un interviu acordat Jurnal arădean, președintele Filialei din Arad a Uniunii Scriitorilor din România, Vasile Dan, a făcut referire la Festivalul „Doinaş” minimalizându-i valoarea, importanţa, spun organizatorii festivalului. Care dau acum replica.

„Din spusele domnului Vasile Dan reiese că banii arădenilor se duc în afară, în loc să se întoarcă de unde au plecat – punctează scriitoarea Lia Faur, organizator al Festivalului «Zile şi Seri de Literatură Doinaş». Trebuie să remarc faptul că în următoarele zile banii arădenilor vor merge tot «în afară». Invitații la Colocviul Național al Revistelor de Cultură din România (6 mai), peste 60 de scriitori, vin la Arad. E nevoie de cazare, masă, transport, onorariu etc. Mă bucur sincer că se organizează un colocviu la Arad pe o temă de interes, că sosesc scriitori importanți în oraș. În același articol există temerea de interese politice (finanțarea operei complete Ștefan Augustin Doinaș ar putea aduce capital electoral în altă parte, însă nu în orașul unde numele lui Doinaș este pronunțat în șoaptă de către oamenii de cultură). Pentru teama că importul de intelectuali din afara Aradului ia forma perversă de contracarare a valorilor și personalităților culturale locale, nu pot spune decât că nimeni nu-ți poate lua valoarea dacă o ai. Că evenimentele culturale pot deveni instrumente doar pentru un sigur scop: să-l urce pe soclu pe organizatorul lor; dacă există un soclu, îl ofer pentru ediția viitoare a festivalului. Conform aceluiași articol, scriitorii invitați la Arad sunt «de pe facebook», iar adevărații scriitori sunt cei care vin la colocviu, unde moderator va fi însuși Nicolae Manolescu. Am tot respectul pentru scriitorii care vin la Arad, oricine îi va invita, și nu-mi permit să-i blamez. Îmi cer scuze public invitaților mei care au ridicat calitatea acestui festival și au vorbit mai mult despre Doinaș decât oricare scriitor arădean revoltat. Nu ader la formula lipsită de transparență, de impunere a unor decizii pe care o practică actuala conducere a USR, inclusiv prin dl Vasile Dan. Urez succes colocviului și încurajez organizarea unor rezidențe literare pe banii arădenilor” – conchide scriitoarea Lia Faur.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !