DNA: Actele la control!

De JA-A.G.
Reactualizat la:
Dosarele au fost trimise la DNA Bucureşti FOTO: FAN
Dosarele au fost trimise la DNA Bucureşti FOTO: FAN
ARAD. Primăria, Consiliul Judeţean şi Compania de Apă Arad au trimis mai multe documente legate de contracte cu societate Confort către DNA.

Deranj mare în cele mai mari instituţii din judeţul nostru. Primăria, Consiliul Judeţean Arad (CJA) şi Compania de Apă Arad (CAA) au primit din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) solicitări în care li se cerea punerea la dispoziţie a mai multor documente referitoare la contracte semnate între instituţiile mai sus menţionate şi societatea Confort Construct, condusă de „regele asfaltului din Banat”, Georgică Cornu.

Din declaraţiile biroului de presă al Primăriei, se pare că ar fi vorba despre „copii ale documentelor legate de contracte de lucrări încheiate cu societatea Confort SA Timişoara în perioada 2009-2011, inclusiv ofertele depuse în procedurile de achiziţie publică”.

DNA a cerut, de asemenea, celor de la CJA copii ale contractelor încheiate cu aceeaşi firmă, printre ele numărându-se patru drumuri judeţene.

„S-a primit o adresă din partea DNA prin care se solicită anumite documente referitoare la unele lucrări derulate în judeţ. Nu a fost nicio descindere, ci am pus documentele la dispoziţie”, ne-a informat şi Andreea Oţoiu, purtătorul de cuvânt al CJA.

Contactaţi pe marginea acestui subiect, reprezentanţii DNA spun că „nu este vorba de efectuare de percheziţii, ci de ridicare de documente de la Primăria Arad şi de la Consiliul Judeţean Arad într-un dosar aflat în faza actelor premergătoare”. Practic, în momentul de faţă se adună probe pentru începerea unei eventuale urmăriri penale. Doar că, surpriză, nu există niciun învinuit.

„În respectivul dosar nicio persoană nu are calitate de învinuit”, ne mai spun cei de la DNA. Deşi au fost întrebaţi care este infracţiunea pentru care se întocmesc actele premergătoare urmăririi penale, reprezentanţii de la Anticorupţie nu au răspuns.

Probleme mai vechi

Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, ne-a informat despre faptul că solicitarea acestor documente are la bază o sesizare făcută chiar de către Primăria Arad, în vara anului trecut, când administraţia municipală a descoperit mai multe documente false primite din partea firmei Confort, care ar fi fost înaintate de către Georgică Cornu, şeful societăţii de construcţii.

Pe actele cu pricina apărea semnătura primarului din Timişoara, Gheorghe Ciuhandu, acesta declarând că semnătura nu îi aparţine. Iar, înainte de DNA, şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad a mai solicitat documente referitoare la contracte încheiate între administraţia locală şi Confort SA.

„Procurorii arădeni s-au autosesizat la vremea respectivă, iar acum probabil că au extins cercetarea pentru că solicitarea a fost pentru copii de pe toate documentele de la licitaţiile la care a participat firma Confort Construct. În momentul de faţă avem câteva contracte semnate cu această firmă, unul dintre ele vizând întreţinerea unor străzi din municipiul Arad”, a mai spus Corina Drăghici.

Primarul Gheorghe Falcă a vorbit la concret despre documentele solicitate de DNA.

„Am primit o solicitare să pregătim documentele ce fac referire la bugetele premergătoare achiziţiilor, dosare de achiziţii publice cu oferta tuturor participanţilor şi contractele încheiate cu furnizori, servicii şi materiale. Am pus la dispoziţie toate aceste acte. Se pare că este vorba despre contractele derulate de Primărie cu societatea Confort Construct. În municipiul Arad această societate are doar două licitaţii câştigate: este vorba despre olucrare finanţată de Banca Mondială şi un sector de întreţinere a drumurilor municipale. Atât are Confort în Arad”, a declarat Falcă.

Apa, vizată

Cea mai importantă cantitate de… dosare a fost ridicată de la Compania de Apă Arad. Poliţiştii au luat cam toate dosarele de licitaţie desfăşurată de instituţie în ultimii ani, pentru a verifica legalitatea licitaţiilor desfăşurate.

„Într-adevăr, am pus la dispoziţie mai multe dosare de achiziţii şi licitaţii. Nu prea avem nimic de comentat în acest sens, deoarece am observat că foarte multe localităţi care lucrează cu bani europeni trec prin asemenea controale. Cred că despre asta este vorba şi la noi, despre un control”, a spus Bruno Biringer, purtătorul de cuvânt al companiei.

Se simte vânat

Georgică Cornu, unul dintre personajele principale ale acestui scandal, spune că este vânat şi că totul este o mişcare cu iz electoral.

„Totul este legat de campania electorală, de oameni care acceptă sau nu anumite situaţii şi care reclamă anumite situaţii. Eu nu vreau să intru în nişte scandaluri. Este foarte bine că se verifică aceste contracte. La ora actuală, politica românească este un mare dezastru. Executăm lucrările şi când este vorba despte plată nu se mai plăteşte. Ce vină avem noi, oamenii de afaceri?”, s-a întrebat retoric Cornu.

DNA a luat documente de la Primarie, CJA si Compania de apa!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !