Două semaforizări de 800.000 de lei

De Adriana Barbu
2Comentarii
Intersecţia dintre străzile Tudor Vladimirescu şi Crişan, propusă pentru semaforizare FOTO: V.G.
Intersecţia dintre străzile Tudor Vladimirescu şi Crişan, propusă pentru semaforizare FOTO: V.G.
Aleşii municipali sunt chemaţi să voteze două studii de fezabilitate care vizează amenajarea de intersecţii semaforizate.

Două noi intersecţii sunt luate la ochi de Primăria Arad şi vor beneficia, probabil de la anul, de semaforizare. Pentru moment, însă, consilierii municipali sunt chemaţi să aprobe doar studiile de fezabilitate ale acestora. Totul se va întâmpla pe 29 decembrie, când aleşii sunt chemaţi să aprobe proiectele care indică câţi bani se vor cheltui pe semaforizarea celor două intersecţii. O primă intersecţie luată în vizor de Municipalitate este cea dintre strada Abatorului şi strada Pădurii. Suma totală calculată pentru investiţia de aici se ridică, potrivit proiectului, la 505.829 lei, inclusiv TVA.

Ce se va face cu bani?

Un automat de dirijare a circulaţiei, 17 semafoare de vehicule, zece semafoare pentru pietoni, tramvai şi biciclişti, şase semafoare GIP/VIP, opt bucle de detecţie auto, trei stâlpi simpli de susţinere a semafoarelor cu fundaţii, patru stâlpi cu consolă tot pentru susţinerea semafoarelor, 13 camere de tragere etc. În două luni intersecţia de aici ar urma să fie semaforizată, acesta fiind termenul stabilit în proiect pentru execuţia investiţiei. Banii ar urma să vină din „fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase conform listelor de investiţii”.

Şi totul s-ar face pentru „creşterea fluenţei, siguranţei circulaţiei şi confortului participanţilor la trafic”. În prezent, în zonă circulaţia este reglementată/dirijată prin marcaje orizontale, respectiv prin indicatoare de circulaţie, dar specialiştii au considerat că aici se impun semafoare.

„În această intersecţie cu 4 braţe, desfăşurarea traficului se face cu dificultate datorită traficului intens la orele de vârf. Intersecţia este una în cruce, în care două ramuri aparţin străzii Abatorului, o ramură aparţine străzii Pădurii, iar ultima ramură aparţine străzii Cocorilor. În plus strada Pădurii şi Cocorilor sunt dotate cu linii de tramvai pentru transportul public. În acest moment, circulaţia este reglementată/dirijată prin marcaje orizontale respectiv prin indicatoare de circulaţie”, se arată în proiect.

Lângă Piaţa Mică

Cel de al doilea studiu de fezabilitate care se va afla pe masa de vot a aleşilor pe 29 decembrie vizează amenajarea unei intersecţii semaforizate pe strada Tudor Vladimirescu cu strada Crişan. Proiectul, unul mai vechi al Municipalităţii, ar urma să fie implementat contra sumei de 315.155 lei. În contul acestei sume va fi montat un automat pentru dirijarea circulaţiei, şapte semafoare pentru vehicule, nouă semafoare pentru pietoni şi biciclişti, două semafoare GIP/VID, două camere de video-detecţie, trei bucle de detecţie auto/bucle inductive, şase stâlpi simpli de susţinere a semafoarelor, cu fundaţii, doi stâlpi cu consolă de susţinere a semafoarelor, zece camere de tragere etc.

Şi această investiţie ar urma să se realizeze în două luni, cu bani de la bugetul general sau din alte surse atrase conform listelor de investiţii. Cum arată această intersecţie din vecinătatea Pieţei Mici? Potrivit proiectului, aceasta „se află în una dintre cele mai aglomerate zone ale oraşului, mai ales în week-end, Piaţa Mihai Viteazul. Intersecţia este una în cruce, în care două ramuri aparţin străzii Crişan, o ramură aparţine străzii Gh. Popa de Teiuş, iar ultima ramură aparţine străzii Tudor Vladimirescu. Toate aceste ramuri permit deplasarea într-un singur sens pe direcţia Bd. Revoluţiei – Piaţa Spitalului respectiv pe direcţia strada Horia – strada Corneliu Coposu. În acest moment, circulaţia este reglementată/dirijată prin marcaje orizontale respectiv prin indicatoare de circulaţie”. Primăria a anunţat de aproape un an faptul că ia în calcul ca aici să monteze semafoare pentru a fluidiza traficul.

Cinci intersecţii

Per total, Municiplitatea vrea să semaforizeze anul viitor cinci intersecţii din oraş, fie pentru că sunt considerate periculoase pentru circulaţie, fie pentru că montarea de semafoare ar fludiza traficul din zonă.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor