Dublă sărbătoare la Nădlac

De Diana Dutu
Dublă sărbătoare la Nădlac
Slovacii din oraş au marcat 160 de ani de la înfiinţarea Fanfarei Nadlačanka, dar şi Ziua Limbii Slovace în România.

Sfârşit de săptămână extrem de important pentru comunitatea slovacă din Nădlac. Două sărbători au fost marcate în oraşul de la graniţă: 160 de ani de la înfiinţarea fanfarei slovace Nadlačanka şi Ziua Limbii Slovace în România. Cu aceste ocazii, filiala zonală a Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR) a organizat un program special, care s-a desfăşurat la Casa de Cultură din Nădlac. În aplauzele numeroşilor spectatori, au concertat Fanfara Brezno şi Fanfara Mostarenka – ambele din Slovacia -, dar şi „sărbătorita”: Fanfara Nadlačanka din Nadlac. În repertoriul fanfarelor s-au regăsit atât piese slovace, cât şi din repertoriul internaţional – piese atât de dragi publicului încât acesta s-a ridicat de mai multe ori în picioare în timpul concertului, aplaudând frenetic şi fredonând cu entuziasm piesele interpretate de fanfară.

Activitate

Fanfara Nadlačanka este foarte activă atât în comunitatea nădlăcană, cât şi în afara ei. E cunoscută mai ales în comunităţile germane, unde este nelipsită de la sărbătoarea Kerwei-ului. Fanfara Nadlačanka participă la majoritatea înmormântărilor din oraş, dar este prezentă şi la evenimentele fericite ale comunităţii, conducând alaiul de nuntaşi spre biserică. Fanfara a concertat atât în ţară, cât şi în străinătate (Ungaria, Serbia, Slovacia, Cehia, Germania, Elveţia etc.) O perioadă de timp, fanfara a fost şi membr ă a formaţiei civile de pompieri din Nădlac, luând parte la toate evenimentele pompierilor nădlăcani şi la concursurile la care aceştia au participat.

Oficialităţi

În deschiderea evenimentului de la Nădlac, a luat cuvântul preşedintele organizaţiei locale a UDSCR şi viceprimar al oraşului Nădlac, Dusan Somrak. Au ţinut să-i salute şi să-i felicite pe slovacii din Nădlac, primarul Vasile Ciceac, dar şi omologul său din oraşul slovac Brezno, Tomas Abel. Invitaţi de onoare la eveniment au fost Mircea Onea, consilier judeţean, si reprezentanţi ai organizaţiei BanatJa. A avut grijă de musafiri, dar şi de buna desfăşurare a evenimentului, secretarul general al UDSCR, Bianca Unc Pascu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !