Eficienţa energetică, în atenţia Primăriei

De Diana Dutu
2Comentarii
Cu gândul la evoluţia comunităţii
Cu gândul la evoluţia comunităţii
Municipalitatea solicită întocmirea unui program de îmbunătățire a eficienței energetice şi efectuarea unei analize costuri-beneficii la nivelul întregului teritoriu al municipiului Arad.

Şase luni pentru un program de îmbunătăţire a eficienţei energetice în Arad. Primăria Municipiului oferă 80.645 lei din fonduri bugetare pentru întocmirea acestui program, dar şi pentru realizarea unei analize costuri–beneficii pe întreg teritoriul municipiului Arad.

Viziune

Programul de îmbunătățire a eficienței energetice este văzut ca un instrument important în elaborarea unei viziuni pe termen scurt, mediu și lung care va defini evoluția viitoare a comunității. Stabilirea obiectivelor pe termen de cel puțin 3-6 ani va contribui la creșterea capabilității departamentelor și structurilor de execuție aflate sub autoritatea Consiliului Local de a gestiona problematica energetică și de a se orienta către piață și către consumatorii de energie, în scopul de a asigura dezvoltarea economică a municipiului și de a asigura protecția corespunzătoare a mediului.

Elemente

Potrivit solicitării Primăriei Arad, programul de îmbunătățire a eficienței energetice va cuprinde: *descrierea generală a localității (localizarea orașului, descrierea sistemului de baze de date al localității, cu informații despre consumul de energie al acesteia, condiții climatice specifice, date privind evoluția populației, modalitatea de asigurare a alimentării cu energie); *date statistice (crearea unei baze de date cu informații în domeniul eficienței energetice); *date tehnice pentru sistemele de iluminat public; *date tehnice pentru clădiri publice (școli, spitale, grădinițe, clădiri administrative, instituții de cultură); *date tehnice pentru sectorul transporturi (eficiența sistemului de transport, eficiența călătoriei, eficiența vehiculelor); *date tehnice privind potențialul de producere și utilizare proprie mai eficientă a energiei regenerabile la nivel local (surse regenerabile pentru energie electrică și termică, cogenerare din biogaz, gaze naturale); *determinarea mijloacelor financiare (finanțare din fonduri speciale dedicate energiei, emiterea de obligațiuni municipale speciale, utilizarea credite comerciale, parteneriat public-privat); *monitorizarea rezultatelor implementării măsurilor de creștere a eficienței energetice.

Analiza

Obiectivul pregătirii analizei costuri-beneficii – în raport cu măsurile de promovare a eficienţei energetice în ceea ce priveşte serviciile de încălzire şi răcire – este de a oferi un temei decizional pentru prioritizarea calificată a resurselor limitate la nivelul societăţii. La efectuarea analizei costuri-beneficii, se vor avea în vedere condițiile climatice, fezabilitatea economică și nivelul de dotare tehnică, în scopul identificării soluțiilor celor mai eficiente din punct de vedere al costurilor și al resurselor, în vederea satisfacerii cerințelor de încălzire și răcire.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor