Explozie de divorturi in Arad

De Simona Butaru
Reactualizat la:
9Comentarii
Explozie de divorturi in Arad
137 de căsătorii şi 57 de divorţuri, într-o lună, la nivelul judeţului Arad, potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică.

ARAD. Luna februarie a însemnat ruperea oficială a zeci de familii în judeţul Arad. Cifrele date publicităţii de către Direcţia Judeţeană de Statistică relevă o creştere alarmantă a numărului divorţurilor la nivelul judeţului, dacă se are în vedere statistica întocmită pe primele două luni ale anului.

Concret, dacă în ianuarie s-au înregistrat doar 2 divorţuri (un minim record din ultimele 12 luni), în luna februarie s-au înregistrat 57 de divorţuri (cu 3 mai puţine decât în luna februarie a anului 2013).

Începând din februarie 2013 şi până în februarie 2014, în judeţul Arad s-au desfăcut oficial nu mai puţin de 741 de familii!

Durata medie a căsătoriei desfăcute prin divorţ calculată (la nivel naţional) de Institutul Naţional de Statistică este 13,2 ani. Vârsta medie la divorţ a bărbaţilor este, potrivit aceluiaşi raport, 40,4 ani – la bărbaţi – şi 36,7 la femei. În România, într-un an, se înregistrează peste 100.000 de căsătorii şi 30.000 de divorţuri.

Cât despre recăsătorie, se pare că bărbaţii sunt (sensibil) mai predispuşi să o facă. Ponderea recăsătoriilor persoanelor divorţate în totalul căsătoriilor oficiate, într-un an, este de 13,8% în cazul bărbaţilor şi de 13,1% în cazul femeilor.

În ceea ce priveşte căsătoriile înregistrate la nivelul judeţului nostru, în luna februarie, 137 de cupluri au spus „Da!” în faţa ofiţerului de stare civilă. Mult mai mulţi decât cu o lună înainte, când s-au înregistrat doar 92 de căsătorii, sau în perioada similară a anului trecut (februarie 2013) când s-au înregistrat 110 căsătorii.

Nunta, tot mai târziu

În raportul INS se evidenţiază, de-a lungul timpului, vârsta medie a mirilor la prima căsătorie. Conform cifrelor, reiese faptul că în ultimii ani românii îşi amână tot mai mult decizia de a spune „Da!” în faţa ofiţerului de stare civilă. Concret, dacă în 1980 vârsta medie la prima căsătorie era 22 de ani pentru femei şi 25 de ani la bărbaţi, în anul 2000, aceasta era de 23 la femei şi 26 la bărbaţi. La nivelul anului 2012, însă, s-a ajuns ca majoritatea covârşitoare a femeilor să se căsătorească între 26 şi 27 de ani, iar bărbaţii să aibă, la prima căsătorie, în medie, o vârstă cuprinsă între 29 şi 30 de ani.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor