Faceţi-vă curat în faţa casei!

De Diana Dutu
24Comentarii
Faceţi-vă curat în faţa casei!
Primăria Municipiului Arad reaminteşte că „păstrarea curăţeniei în oraş este o obligaţie a tuturor”.

Printre telefoanele pe care le primim zilnic la redacţie, sunt şi unele care atenţionează asupra mizeriei din oraş. Dar sunt şi arădeni care reclamă faptul că Primăria nu taie iarba de pe stradă, în zonele de locuit. Sesizările de acest gen au ajuns şi la urechile autorităţilor, ultima dată chiar în plenul Consiliului Local Municipal, când s-a făcut referire directă la cartierul Sînicolau Mic.

În acest context, Primăria Municipiului Arad reaminteşte că păstrarea curăţeniei oraşului intră în responsabilitatea tuturor – atât a cetăţenilor, a instituţiilor şi firmelor, cât şi a operatorilor care se ocupă de salubrizarea oraşului, fie că vorbim de salubritate menajeră sau salubritate stradală.

Obligaţiile cetăţenilor

Potrivit Hotărârii CLM 162/2006, modificată, cetăţenii au obligaţia să menţină curăţenia pe trotuare (sau pe drum, acolo unde nu există trotuare), pe porţiunea din dreptul imobilului şi a locurilor de parcare folosite, prin: măturat periodic (saptamânal), îndepartarea buruienilor care cresc pe lângă borduri, garduri, stâlpi, împrejmuiri şi, în mod special, a celor cu potenţial alergen (Ambrosia Artemisiifolia – iarba pârloagelor), de pe terenurile şi spaţiile verzi pe care le deţin sau folosesc, prin scoaterea rădăcinilor, smulgere, cosire.

În plus, arădenii au obligaţia de a întreţine spaţiile verzi adiacente imobilelor şi condominiilor prin măturare, greblare şi chiar plantare cu material dendrofloricol, toaletarea arborilor de talie mică şi a arbuştilor ornamentali şi văruitul acestora.

Obligaţiile firmelor

La rândul lor, instituţiile publice, agenţii economici, precum şi alte persoane juridice au următoarele obligaţii: întreţinerea în stare corespunzătoare a imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea, menţinerea curăţeniei porţilor, geamurilor, vitrinelor şi a firmelor istorice, menţinerea curăţeniei trotuarelor pe aliniamentul aferent imobilelor deţinute, finalizarea construcţiilor începute şi, acolo unde este cazul, asigurarea curăţării mijloacelor de transport şi a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice din şantiere, zone agricole etc. prin orice mijloc propriu prin care se îndepărtează noroiul de pe anvelope în aşa fel încât acesta să nu fie împrăştiat pe carosabil.

Amenzi de până la 2.500 de lei!

Încălcarea dispoziţiilor de mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei. În cazul persoanelor juridice care nu respectă normele stabilite de Consiliul Local Municipal Arad, valoarea amenzilor poate ajunge până la 2.500 de lei.

Neregulile, la 0257-939!

Potrivit Primăriei, agenţii din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Locală Arad desfăşoară zilnic verificări pentru a stabili modul în care este cunoscută, dar mai ales respectată legislaţia referitoare la curăţenia oraşului. În misiunea lor de a transforma Aradul într-un oraş mai curat, poliţiştii locali se bazează şi pe sprijinul cetăţenilor, care pot semnala eventuale nereguli la numărul de telefon 0257–939.

Taguri: , , , ,


24Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor