Fara bani pentru scolile private

De Monica Ardelean
Reactualizat la:
Fara bani pentru scolile private
Andronescu: introducerea finanţării per elev în învăţământul particular – în funcţie de buget.

ARAD – Finanțarea per elev este aplicată, în acest an școlar, potrivit legii educației. Fiecare școală va avea un buget în funcție de numărul de elevi. Singurii care nu vor beneficia de această reglementare sunt cei din sistemul privat unde, în acest moment nu există bani prevăzuți în buget. „Acum nu există bani prevăzuţi în buget, deci nu beneficiază (învăţământul particular acreditat) anul acesta. Dacă va primi bani prin buget, doar din anul şcolar 2013-2014”, a declarat ministrul învățământului Ecaterina Andronescu, prezent vineri la Arad.

Întrebată de ce nu au fost alocaţi bani, în condiţiile în care în lege este prevăzut că şi învăţământul particular acreditat trebuie finanţat per capita, Andronescu a răspuns că „ar trebui întrebaţi cei care au făcut bugetul de ce nu au cuprins resursele necesare”. Potrivit ministrului, există circa 80.000 de elevi în învăţământul particular din primele zece clase obligatorii, la nivel național. În Arad, potrivit datelor IȘJ, peste 1200 de elevi sunt, în acest an, cuprinși în învățământul particular.

Capcanele finanțării per elev

Impactul pe care îl are asupra bugetelor şcolilor acest tip de finanţare poate fi și unul negativ asupra calității învățământului.„există un mai mare interes al şcolilor bune de a atrage mai mulţi elevi, în măsura în care infrastructura şcolară le permite acest lucru, dar sunt situații în care școlile s-au lăcomit prea mult și la final au fost nevoiți să trimtă copiii în alte școli pentră că infrastructura nu le-a permis păstrarea atâtor clase” a exemplificat ministrul, cu situația unei școli din București.

Bani de la Guvern pentru investitiile din Arad

Bani pentru meseriasi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !