Fără intimitate în Penitenciar

De Alin Gherasim
3Comentarii
Fără intimitate în Penitenciar
Avocatul Poporului a trimis mai multe recomandări către Penitenciarul Arad, printre care şi asigurarea intimităţii deţinuţilor.

Avocatul Poporului a demarat o serie de vizite în penitenciarele din ţară, toate vizitele fiind urmate de anumite recomandări. Iar una dintre puşcăriile vizitate de reprezentanţii Avocatului Poporului a fost Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad. Vizita a avut loc în octombrie 2015, după care au fost trimise recomandări, iar recent conducerea închisorii din Arad a trimis şi răspunsuri către Avocatul Poporului.
Una dintre recomandările primite de Penitenciarul Arad a fost amenajarea unei noi săli de mese în incinta unităţii, dar reprezentanţii închisorii spun că „din punct de vedere al structurii clădirii penitenciarului, nu este posibilă amenajarea sălilor de mese la nivelul sectorului de deţinere, motiv pentru care această recomandare nu poate fi implementată. În momentul de faţă, în camerele de deţinere sunt cazaţi maxim patru deţinuţi. Camerele au în dotare masă cu scaune, ceea ce permite servirea hranei în condiţii decente”.

Fără supraaglomerare

O altă recomandare care a vizat puşcăria din Arad a fost evitarea supraaglomerării. La acest punct, cei de la penitenciar au spus că „de regulă, cazarea deţinuţilor în camerele de detenţie se face la maxim patru paturi. Există şi anumite excepţii sau cazuri în care deţinuţii sunt cazaţi câte cinci în cameră, al şaselea pat din cameră fiind considerat rastel pentru bagaje. La data vizitei Avocatului Poporului într-o cameră erau cazaţi cinci deţinuţi. La data de 20 octombrie 2015, din acea cameră a fost relocat un deţinut, astfel încât să fie respectată norma de 4 metri pătraţi spaţiu individual pentru fiecare deţinut cazat în această cameră”. Ca atare, cererile Avocatului Poporului nu şi-au găsit răspuns pozitiv la penitenciarul din Arad.

Lipsă de intimitate

Avocatul Poporului a observat şi faptul că deţinuţii arădeni nu beneficiază de intimitate nici măcar când sunt la duş. Şi asta pentru că paravanele de separare a cabinelor de duş sunt defecte sau inexistente. Totuşi, şefii Penitenciarului Arad spun că această problemă va fi rezolvată. „La recomandarea privind necesitatea instalării unor paravane separatoare la duşurile din băile comune, s-a răspuns că pentru anul 2016 administraţia locului de deţinere a prevăzut în programul anual de reparaţii curente montarea unor paravane în băile comune, astfel încât să fie respectată intimitatea deţinuţilor”, spun reprezentanţii Penitenciarului Arad, care au mai adăugat şi faptul că lucrările vor fi finalizate în 30 iunie 2016, cel târziu.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor