FARAD4, un real succes!

De Eugen Rogojan
FARAD4, un real succes!
© Foto: Echipa Festivalului fARAD

Festivalul de Film Documentar fARAD s-a încheiat duminică, 8 octombrie. Organizatorii au tras linie și au hotărât: ediția a patra, un nou succes!

Cea de-a patra ediţie a Festivalului de film documentar fARAD, care a durat cinci zile, s-a încheiat duminică, 8 octombrie, în aplauzele spectatorilor care voiau să continue încă pe atât.

Bucurându-se de un teren din ce în ce mai fertil de la o ediție la alta, festivalul fARAD s-a extins, oferindu-le celor peste 1.500 de spectatori, arădeni și nu numai, o zi de festival în plus, un nou spațiu de proiecție (Cinema Grădiște), precum și o serie de evenimente speciale”, transmit organizatorii.

Filme premiate

Nu au lipsit nici anul acesta filmele premiate la cele mai presigioase festivaluri de gen din lume. Premiate la Cannes, Sundance, Toronto, Berlin, ori nominalizate la Oscar, documentarele proiectate în cadrul fARAD4 au reușit să adune peste 1.500 de spectatori în sălile de cinema în care s-a desfășurat. Peste jumătate dintre pelicule au fost prezentate în premieră națională.

Deschidere de gală

La deschiderea oficială au fost prezente Corina Șuteu, președinte al Festivalului, Oana Radu, producătoarea fARAD și Ramona Crețu, director adjunct al CMC Arad, acestora alăturându-li-se și Erin Casper, monteurul filmului „Risc”, lansat la ediția de anul trecut a Festivalului de la Cannes. Prima peliculă proiectată a fost cea despre fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. Aceasta a deschis calea documentarelor despre celebritate, tema acestei ediții, într-o programare inspirat realizată de cea care este director artistic al fARAD încă de la prima ediție, Mona Nicoară. Aceasta, însă, din pricina unor probleme independente de voința-i, a lipsit de la cea de-a patra ediție a festivalului.

Ce rol are fARAD?

Despre rolul unui festival de film documentar într-un oraş precum Aradul s-a discutat în cadrul conferinţei “Excepţia culturală sau de ce nu vrem ca Pinocchio să se înece”, susținută de Corina Șuteu la Teatrul Clasic „Ioan Slavici.” Conferința a tratat rolul pe care îl au industriile creative pentru protejarea valorilor europene într-o lume globalizată.

Provocările documentariștilor

Interesant și intens s-a dovedit a fi şi „Winnie”, vizionat în a doua zi a festivalului, în prezenţa regizoarei Pascale Lamche. Filmul prezintă povestea fostei soţii a lui Nelson Mandela şi lupta anti-apartheid a acesteia, pe durata prizonieratului lui Mandela. Pascale Lamche a povestit despre provocările întâlnite de documentariştii care încearcă să filmeze, dar mai ales să cunoască un personaj controversat, cu impact enorm asupra vieţilor atâtor oameni.

Fotbaliștii, la film

Pentru a doua oară a fost prezent la fARAD suedezul Magnus Gertten, regizorul documentarului „Ascensiunea lui Zlatan”, film care a reușit să adune laolaltă în sala de cinematograf mai multe generații de fotbaliști arădeni. Regizorul a oferit, în final, o altă perspectivă a încercării de a te apropia de o figură notorie, într-un dialog cu Mihai Chirilov. „Tinerii şi foarte tinerii jucători ai echipei UTA au fost și ei prezenţi atât la proiecţia de vineri de la Cinema Arta, cât şi sâmbătă la Cinema Grădişte”, arată organizatorii

Emoții puternice

Printre filmele care au stârnit cele mai puternice reacţii şi au emoţionat cel mai profund publicul fARAD se numără documentarul inspirat din opera autorului american James Baldwin, „Nu sunt negrul vostru”. Luciditatea ageră şi forţa cuvintelor lui Baldwin a fost secondată în acest documentar hibrid de imagini de arhivă, înfăţişând tribulaţiile tensiunilor rasiale din S.U.A, din anii ‘60 până în prezent.

Finalul, în dialog

Tot Corina Șuteu a și încheiat festivalul, printr-un dialog purtat cu Dana Bunescu, monteur și trainer al Laboratorului fARAD, câștigătoare a Ursului de Argint în acest an. Alături de spectatorii prezenți în sala Cinematografului Arta, Bunescu a revăzut „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, pentru care a realizat montajul și designul de sunet. „Un periplu cinematografic solicitant, filmul a dovedit că reuşeşte încă să ridice întrebări consistente în rândul publicului”, prezintă organizatorii pelicula.

Publicul, încântat

Nu îmi vine să cred că am petrecut 7 ore într-un cinematograf, aproape fără pauză, urmărind filme documentare. O selecţie foarte bună de filme, conectate prin perioade istorice, concepte şi perspective culturale. Felicitări!”, spune unul dintre spectatorii încântaţi de această ediţie pe pagina de Facebook a festivalului.

Povestea fARAD

Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant programare Mihai Chirilov). Direcția artistică a festivalului aparține Monei Nicoară. Partenerii festivalului sunt 111 Film (Eugen Lumezianu) și Asociația Culturală pentru Educație prin Artă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !