Final la primul bloc izolat

De Valentin Goran
4Comentarii
Locatarii așteaptă recepția lucrării FOTO: V.G.
Locatarii așteaptă recepția lucrării FOTO: V.G.
Un bloc din zona 6 Vânători, inclus în programul de reabilitare termică din fonduri europene, va fi recepționat peste 30 zile.

Reabilitarea termică este un program în care ar trebui să fie incluse cât mai multe blocuri ale municipiului nostru, deoarece peste 60% din locuitorii oraşului trăiesc la bloc. Foarte multe dintre aceste construcții sunt realizate între anii 1950 – 1990, iar izolarea termică nu a fost prioritară în acea perioadă.

SONY DSC

„Prin programul vechi de reabilitare termică au intrat la reabilitat un lot de 17 blocuri. Prin programul nou, cel de pe fondurile Uniunii Europene, au mai intrat nouă blocuri în prima etapă și alte 11 în cea de-a doua”, a declarat Dorina Lupșe, președintele ULAL Arad. Unul din blocurile din zona 6 Vânători va avea recepția finală peste 30 de zile. La celelalte blocuri, dacă vorbim de stadiul lucrării, procentele sunt diferite. De la 30% în sus, în funcție de cum au început lucrările la fiecare bloc în parte.

Patru blocuri în vizor

Prin programul MDRT va fi reabilitat blocul V2 cu două scări, în care trăiesc 40 familii. În cadrul programului POR Regio vor fi reabilitate blocurile V9 – 2 scări cu 30 apartamente, V3 – 4 scări cu 70 apartamente și V5 cu o scară de bloc, respectiv 16 apartamente. Blocul V5 beneficiază de cota minimă de contribuție pentru proprietari de 10 procente.

Un bloc va fi recepționat

Ne-am deplasat pe teren alături de edilul municipiului Arad la unul dintre blocurile reabilitate termic care va avea recepția peste o lună.

SONY DSC

„Ne bucurăm că suntem în fază finală cu reabilitarea termică a unor blocuri pe fonduri europene, într-o lună de zile vom recepționa unul dintre ele. Încurajăm cetățenii ca pe noul ciclu financiar 2014 – 2020 să depună cât mai multe cereri. Să nu uităm că este o experiență nouă pentru noi. Aradul are în acest moment aproximativ 600 de apartamente izolate termic, pe bani europeni. Suntem primul oraș din țară cu un astfel de număr mare de apartamente. Sperăm ca această experiență să fie benefică pentru noul ciclu financiar 2014 – 2020”, a declarat primarul Gheorghe Falcă.

Locatarii să fie atenți

Am stat de vorbă cu Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad, care atenționează locatarii blocurilor incluse în programul de reabilitare să fie foarte atenți la semnarea recepției.

SONY DSC

„Transmit reprezentanţilor asociațiilor de proprietari să fie foarte atenți și exigenți la semnarea recepției. Și ei au un cuvânt de spus, trebuie să participe și să se implice. Niciun bloc nu se află în aceeași fază de reabilitare. Cel mai important, dacă există neconformități să nu semneze recepția lucrării”, a punctat Lupșe.

Ce înseamnă reabilitare

Lucrările care se execută în acest program de reabilitare, în care 60% din bani vin de la Uniunea Europeană şi Guvern, 20% de la Primăria Arad şi 20% de la asociaţiile de proprietari (beneficiarele finale ale proiectului), se referă la termoizolarea clădirii, înlocuirea geamurilor existente cu geamuri termopan, hidroizolarea acoperişului, închiderea balcoanelor, reabilitarea instalaţiilor din subsol, reabilitarea planşeului. Costul aproximativ al reabilitării pentru proprietarii apartamentelor de bloc, poate fi mai mare sau mai mic. Potrivit calculelor noastrem acesta ar fi cuprins între 350 şi 1.000 de euro.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

gunoi4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor