Flăcările şi-au făcut de cap pe câmpurile din judeţul Arad

De Ioana Costas
1Comentariu
Flăcările şi-au făcut de cap pe câmpurile din judeţul Arad
© În luptă cu focul Foto: I.C.
Hectare de mirişte în flăcări, mii de baloţi făcuţi scrum şi un incendiu care era să nimicească o casă.

Săptămâna trecută a fost plină atât pentru pompierii din cadrul ISU Arad, cât şi pentru pompierii voluntari care au intervenit la incendii izbucnite la mirişte în zona oraşului Nădlac, la mii de baloţi de fân în Zărand, la un incendiu de anexă propagat la o casă de locuit şi la un incendiu izbucnit la un utilaj agricol care recolta grânele. Una dintre cele mai grele intervenţii a fost cea de la Zărand, unde aproximativ 3.000-3.500 de baloţi de fân au luat foc se pare din cauza unei ţigări aprinse aruncată la întâmplare sau din cauza unui foc deschis în spaţii deschise. Focul a fost stins cu greu, după şase ore de luptă a pompierilor de la Garda de nr. 1 Ineu, care au intervenit cu o autospecială de capacitate mărită de 9 tone. În tot acest timp exista pericolul ca flăcările să se extindă la fermele care se aflau la aproximativ 50 de metri de locul în care baloţii ardeau, însă pompierii au reuşit limitarea incendiului şi evitarea propagării lui la construcţiile învecinate. „Incendiul, în momentul sosirii forţelor de intervenţie, se manifesta la aproximativ 25-30 la sută din şira de baloţi, cu degajări mari de fum, flacără, cu posibilitate de propagare la construcţiile învecinate”, a declarat căpitanul George Pleşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad.

Anexă şi acoperiş făcute scrum

În satul Cuied, proprietarii unui imobil au făcut dulceaţă într-o anexă (lipită de casa în care locuiau), într-o sobă a cărei horn de tablă era scos prin acoperişul anexei, prea aproape de o grindă de lemn. Proprietarii s-au dus la culcare seara, după ce au terminat dulceaţa, lăsând foc în sobă. Grinda de lemn s-a aprins din cauza hornului de tablă, focul extinzându-se rapid la întreaga anexă şi la acoperişul casei de locuit. Pompierii au fost solicitaţi să intervină de urgenţă pentru stingerea incendiului. Garda de Intervenţie nr. 1 Sebiş s-a deplasat la faţa locului cu o autospecială de capacitate mărită, de 9 tone, încărcată cu apă deoarece satul Cuied nu dispune de reţea de apă.
„În momentul sosirii pompierilor incendiul se manifesta generalizat la anexă şi propagat la acoperişul casei de locuit, construcţie de aproximativ 400 de metri pătraţi. Se manifesta violent din cauza prezenţei materialului combustibil din abundenţă, lemn şi alte materiale care erau depozitate în podul casei. S-a acţionat aproximativ o oră şi jumătate pentru limitarea incendiului şi trei ore pentru stingere. S-a reuşit salvarea construcţiei de locuit. A ars în totalitate anexa şi acoperişul casei. Ca şi cauză probabilă: amplasarea necorespunzătoare a surselor de încălzire faţă de materialul combustibil”, a explicat căpitanul Pleşca.

Foc pe câmpuri

Tot săptămâna trecută, un incendiu de mirişte (care a mistuit aproximativ 10 hectare) a izbucnit în zona oraşului Nădlac, la 4-5 kilometri distanţă de drumul naţional 7. Degajările mari de fum riscau să îngreuneze serios circulaţia rutieră pe drumul naţional. Pentru stingerea incendiului au intervenit pompierii voluntari de la SVSU Nădlac cu o autospecială de stingere, precum şi cu utilaje agricole, în speţă tractoare cu plug. Incendiul a izbucnit din cauza unui foc deschis în spaţiu deschis. În satul Joia Mare, comuna Almaş, Garda de Intervenţie nr. 2 Gurahonţ şi SVSU Almaş au fost solicitate să lichideze un incendiu ce a izbucnit la un utilaj agricol care recolta grânele. Incendiul a fost lichidat în 20 de minute fără a se extinde la câmp. Utilajul agricol a luat foc din cauza unui scurtcircuit electric.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor