Fosta Direcţie Agricolă, ruina familiei Colţeu

De M.B.
8Comentarii
Fosta Direcţie Agricolă, ruina familiei Colţeu
O bijuterie arhitecturală din centrul orașului, Direcţia Agricolă, intrată în posesia familiei Colțeu, a ajuns o ruină.

Fostul sediu al Direcției Agricole Arad, de pe strada Cloșca, este în stare avansată de degradare, deși de aproape trei ani se află în posesia uneia dintre cele mai înstărite familii din zona de vest – Colțeu, cea care a devenit celebră după ce a dobândit aproape tot Nadășul, respectiv 8.762 de hectare de păduri și terenuri.

Casa boierească de pe strada Cloșca a fost construită în urmă cu aproximativ un secol, iar familia care a deținut-o a emigrat în Israel și a vândut-o în 1943, ulterior fiind naționalizată. Conacul a fost eliberat de Direcția Agricolă în 2008, la șapte ani după ce a fost revendicat de către Adrian Vineșiu Boțco, care a arătat în instanță că este moștenitorul foștilor proprietari. Acesta a obținut o intabulare provizorie, în baza unei decizii a Curții de Apel Timișoara, în anul 2008, însă, între timp, acest imobil a fost revendicat și de către Viorica și Mihai Colțeu, care au obținut, în 2013, o sentință favorabilă definitivă, devenind proprietari.

Conacul este abandonat începând cu 2008, iar în ultimii ani s-a degradat foarte mult, în pofida farmecului său de necontestat. Lipsesc ferestre, cade tencuială de pe fațade, iar pereții sunt năpădiți de uscăciuni.

Totuşi, un expert imobiliar din Arad a declarat, pentru Jurnal Arădean/Aradon, că imobilul valorează între 800.000 și 1.000.000 de euro, chiar dacă a ajuns o ruină.

”Imobilul este o bijuterie arhitecturală și este poziționat foarte bine în centrul orașului, având și un teren aferent de 1.591 de metri pătrați. Este potrivit pentru a deveni hotel sau pentru birouri. Interesant este că nu a fost scos la vânzare, chiar dacă se degradează rapid”, a spus expertul.

Membrii familiei Colțeu nu au putut fi contactați nici măcar prin intermediul avocaților, care nu au dorit să ne faciliteze o discuție cu aceștia, pentru a afla care sunt planurile legate de imobil. Asta în cazul în care și-au permis să-și facă planuri, pentru că, în funcție de ancheta DNA și procesul care va urma, nu este exclus să se constate că imobilul a fost dobândit pe nedrept, așa cum se suspectează și în cazul terenurilor de la Nadăș.

Ancheta DNA

Cum au devenit celebrii membrii familiei Coţeu care au acum în proprietate şi fosta Direcţia Agricolă? După ce au primit în prorpietate mai tot Năduşul. Ce a urmat? După ce sătenii din Nadăș au reclamat că au rămas fără niciun petec de pământ, Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au anunț, în urmă cu doi ani, că fac cercetări cu privire la modul în care Viorica și Mihai Colțeu au intrat în posesia mai multor proprietăți, suspectând un șir de infracțiuni care au condus la un prejudiciu de peste 20.971.503 de euro şi 296.942 de lei.

Ce spunea procurorul DNA

Procurorul-şef al DNA Timişoara, Tamas Schiffbeck, declara că mai multe proprietăţi ale familiei au fost puse sub sechestru, iar notarul Adrian Vlai, la biroul căruia a fost autentificat certificatul de moştenitor prin care familia Colţeu a obţinut extravilanul satului Nadăş, a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu.

7 colteu agricol

7 agricol8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor