Gratuități de 60 de mii de euro

De Andreea Pintea
Reactualizat la:
20Comentarii
Gratuități de 60 de mii de euro
© Gratuităţile pe tramvai, între mână largă şi faliment Foto: A.P.
Consilierii PSD-ALDE pregătesc un proiect prin care doresc acordarea de gratuități pentru transportul în comun. CTP avertizează: gaură la buget de 60 mii euro.

Un anunț făcut săptămâna trecută de consilierul local PSD, Ilie Cheșa, a stârnit controverse în Arad. Potrivit lui Cheșa, consilierii PSD și ALDE din Consiliul Local Municipal Arad ar pregăti un proiect de hotărâre prin care o serie de categorii, precum elevii, studenții și pensionarii, să poată circula gratuit cu transportul în comun. Vestea a căzut ca au un trăznet peste conducerea Companiei de Transport Public Arad, care încearcă chiar și în condițiile actuale să supraviețuiască. Acordarea de gratuități ar duce la o gaură bugetară de aproximativ 60 mii euro, bani care nu s-ar mai regăsi în buget.

Mesajul lui Cheșa

„Cred că este momentul potrivit să vorbesc despre faptul că grupul de consilieri locali PSD/ALDE Arad lucrează la un proiect de hotărâre, prin care cerem #GRATUITATE pe mijloacele de transport în comun din Arad, pentru elevi, studenţi şi pensionari. În aceeaşi măsură, mă îngrijorează faptul că, deşi există o hotărâre de Consiliu în vigoare, conducerea CTP refuză să acorde elevilor şi studenţilor reducerea de 50 % pe timpul vacanţei. Nu este normal, nici corect. Şi mare atenţie, acum este momentul ca aceeaşi instituţie să treacă la modernizarea staţiilor de tramvai şi instituirea unui climat de normalitate în această privinţă. Asta pentru a nu avea din nou, în toamnă, surprize neplăcute legate de absenţa coşurilor de gunoi, sau a acoperişurilor lipsă sau deteriorate. Cu un pic de dorinţă şi voinţă se poate!” Acesta este mesajul pe care consilierul Ilie Cheșa l-a scris pe o rețea de socializare și de aici a început tăvălugul reducerilor. Deși, în teorie, măsura acordării de gratuități ar putea fi una bună, în practică CTP susține că ar pierde zeci de mii de euro.

Facilități care se acordă

„CTP Arad acordă, în momentul de față, următoarele facilități la transportul public urban Arad, în baza Legii sau Hotărârilor CLM Arad, după cum urmează: pensionarii cu pensie mai mică de 800 lei/lunar circulă gratuit; pensionarii cu pensie mai mare de 800 lei achiziționează abonament săptămânal sau lunar cu o reducere de 50%. De asemenea, se acordă gratuități 100% acordate în baza legii 341/2004 de exprimare a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 si Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război. Donatorii de sânge au subvenționat abonamentul lunar cu 50% în luna în care donează sânge. Mai mult, persoanele cu vârstă mai mare de 70 de ani circulă gratuit cu mijloacele de transport urban în Municipiul Arad, iar persoanele cu handicap și însoțitorii acestora au dreptul să circule gratuit în Municipiu. O altă categorie ce beneficiară de facilități este cea a elevilor, ei plătind un abonament cu o reducere de 50%”, explică situația actuală Claudiu Godja, director CTP Arad.

Impactul negativ al gratuităților

Ce s-ar întâmplă însă dacă gratuitățile ar fi acordate în conformitate cu propunerea lui Cheșa? Claudiu Godja punctează că „efortul bugetar care va trebui acoperit de Primăria Arad este de minim 272 mii lei”. Defalcat, în acest moment există 3.160 pensionari care circulă gratuit, având o pensie mai mică de 800 lei, 2.050 de abonamente achitate cu reducere 50% de pensionarii cu pensie de peste 800 lei; 2.050 de abonamente lunare vândute către elevi cu reducere 50%. „Estimările noastre, pe baza datelor actuale, relevă că suma minimă pe care va trebui să o acopere bugetul local este de aproximativ 60 de mii de euro. Totuși, este esențial să precizăm că această sumă poate fi mult mai mare, întrucât numărul celor care vor folosi transportul în comun s-ar putea dubla sau chiar tripla în momentul în care se vor acorda gratuități totale”, conchide Claudiu Godja.

Taguri: , , , ,


20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor