Grevă, dar cu oamenii la lucru

De Alin Gherasim
Grevă, dar cu oamenii la lucru
ARAD. Liderii de sindicat din Arad au anunţat detaliile grevei generale din administraţie care va avea loc joi, 30 aprilie.

617 arădeni, angajaţi ai primăriilor, ai Consiliului Judeţean Arad (CJA) şi ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Arad vor intra în grevă generală în data de 30 aprilie, după cum am anunţat şi ieri. Liderii de sindicat din Arad au ieşit în conferinţă de presă şi au anunţat ce va însemna greva, care sunt măsurile care se vor lua şi cât de mult vor afecta acestea activitatea instituţiilor. „Toate categoriile de angajaţi plătiţi de stat, respectiv angajaţii din învăţământ, sănătate, apărare sau asistenţă socială au beneficiat de creşteri salariale. Singurii care au rămas cu aceleaşi venituri sunt angajaţii din administraţia publică”, a explicat situaţia Boni Encev, liderul sindicatului din cadrul Consiliului Judeţean Arad. Drept urmare, s-a luat decizia să fie declanşată greva generală, după ce Guvernul nu a onorat invitaţia la negocieri lansată de sindicate.

Vin la lucru

Dar să vedem ce va însemna greva în primăriile din Arad. Deşi protestează, angajaţii din administraţie sunt obligaţi să se prezinte la locul de muncă. Aceştia nu vor lucra, dar trebuie să fie acolo. „În instituţiile care intră în grevă vor fi acoperite doar urgenţele, în principal înregistrările de naşteri şi de decese”, a mai spus Boni Encev. Primăriile care vor suferi cel mai mult sunt cele de comune, acolo unde marea majoritate a angajaţilor vor intra în grevă. Aici activitatea întregii instituţii va fi, practic, paralizată. „Vrem să ne cerem scuze încă de pe acum cetăţenilor pentru disconfortul creat. Dar am fost obligaţi să recurgem la această acţiune extremă din cauza nepăsării Guvernului României”, mai spun sindicaliştii.

„Suntem convinşi că acţiunea noastră de protest va avea efect. Dacă nici acum factorii decizionali nu ne vor băga în seamă, vom continua acţiunile de protest”, a spus şi Ilie Don, preşedintele Cartel Alfa Arad. Deşi la protest vor participa angajaţi din 26 de primării din judeţul Arad, din cadrul CJA şi de la Evidenţa Persoanelor, Don crede că numărul greviştilor este destul de mic. „Nu înţeleg moleşeala asta, specifică poporului nostru. Toată lumea este nemulţumită, dar când li se cere să ia atitudine nu se mai implică”, i-a atacat Don pe angajaţii care nu au semnat listele pentru participarea la protest.

Pe termen nelimitat?

Acţiunile de protest ale sindicaliştilor au început în data de 20 februarie, atunci când a fost organizată o grevă de avertisment de 30 de minute. Joi va avea loc o grevă generală de o zi. Dacă nici acum doleanţele angajaţilor din administraţie nu vor fi rezolvate, sindicaliştii anunţă o grevă generală pe termen nelimitat, programată pentru luna octombrie a acestui an. „Sperăm să nu se ajungă acolo”, au spus liderii de sindicat din Arad.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !