Identitati incerte la vot

De Andreea Pintea
Identitati incerte la vot
Zeci de mii de votanţi arădeni se identifică, în continuare, cu vechile buletine de identitate.

ARAD. Buletinele de identitate clasice sunt departe de a deveni istorie. Deşi mare parte a arădenilor au cărţi de identitate, zeci de mii de cetăţeni ai judeţului au păstrat în continuarea vechiul act de identitate, cel mai probabil acesta nemaiavând termen de expirare.

Situaţia concretă a ieşit, oarecum, la iveală abia acum, în pragul alegerilor parlamentare. Practic, a fost făcut public numărul arădenilor care au drept de vot pe baza unei cărţi de identitate. Analiza făcută de Jurnal arădean relevă faptul că peste 55 de mii de votanţi figurează pe listele electorale permanente, dar nu au cărţi de identitate.

Diferenţa dintre numărul alegătorilor din cele două liste se justifică, pe de o parte, prin faptul că multe dintre persoanele vârstnice au buletine de identitate pe stil vechi, buletine ce nu mai trebuiesc reînnoite. Ele se vor legitima în ziua votului cu buletinul, nu cu o carte de identitate, şi exprimarea opţiunii va fi consemnată prin ştampilarea documentului. Pe de altă parte, însă, există şi persoane cărora le-au expirat actele de identitate, fie ele buletine sau cărţi de identitate.

Analizând situaţia pe colegiile uninominale ale judeţului, se observă faptul că cele mai mari diferenţe se regăsesc în colegiile din mediul rural. Dacă în Colegiul 1 deputaţial din municipiu doar 4.819 alegători figurează pe listele permanente dar nu au cărţi de identitate, în Colegiul 5 deputaţial – zona Pâncota – Sebiş, există nu mai puţin de 11.469 de persoane care au dispărut din statistici.

Deşi cauzele acestor diferenţe nu au fost confirmate de niciun reprezentant al instituţiilor publice, există toate şansele ca în anumite situaţii listele electorale permanente să nu fi fost puse în acord cu situaţia din teren.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !