În Institutul European de Drept

De Daniel Albu
În Institutul European de Drept
Facultatea de Ştiinţe Juridice din cadrul UVVG, reprezentată la nivel de conducere în Institutul European de Drept.

În această lună a avut loc la Viena ședința bianuală a Consiliului de conducere al Institutului European de Drept. European Law Institute (ELI), această prestigioasă insituție juridică europeană, a fost fondată la Bruxelles în anul 2011 și în prezent își are sediul la Universitatea din Viena, care i-a asigurat spațiul pentru desfășurarea activității precum și condițiile de secretariat.

Conf. univ. dr. Cristian Alunaru, decanul Facultății de Științe Juridice din cadrul UVVG a fost printre membrii fondatori care au participat direct la activitatea desfășurată de ELI încă din anul 2011, începând cu primul mare proiect al acestei instituții: elaborarea unui proiect de unificare pe plan european a contractului de vânzare-cumpărare (Common European Sales Law), care să amendeze propunerea Comisiei Europene, considerată necorespunzătoare de către teoreticienii și practicienii dreptului. Ca urmare a activității sale în cadrul institutului, dar și ca o recunoaștere a activității sale în cadrul numeroaselor organisme europene în care este membru, dl. decan Alunaru a fost ales membru în Consiliul de conducere al Institutului European de Drept. În septembrie 2015 au avut loc noi alegeri. Simpla participare în calitate de candidat la alegeri a fost o onoare deosebită, pentru că nu s-a putut candida decât pe baza a 5 recomandări scrise venite de la diferite personalități ale lumii juridice europene. Dl. decan a obținut recomandări de la profesori de renume din Germania, Austria, Polonia și Croația, iar în urma votului secret care a avut loc la Adunarea Generală de la Viena din septembrie 2015, a fost reales.

Ședința Consiliului de conducere al Institutului European de Drept din această lună a dezbătut aspecte importante ale conducerii acestui institut: Proiectele realizate, aflate în curs sau în perspectivă, problema statutului, a membrilor ELI, a bugetului pe anul acesta, a manifestărilor care vor fi organizate, inclusiv următoarea ședință care va avea loc la Universitatea din Ferrara.

Conf. univ. dr. Cristian Alunaru a ridicat problema înscrierii Facultății de Științe Juridice a UVVG ca membru – persoană juridică, al Institutului European de Drept. A depus formularul de înscriere și a obținut cele două recomandări internaționale necesare aprobării înscrierii unei instituții. Cererea însoțită de recomandări va fi supusă aprobării Consiliului de conducere al ELI. Cum toate formalitățile legale sunt îndeplinite, se poate aprecia încă de pe acuma că Facultatea de Științe Juridice a UVVG devine membră a celui mai prestigios organism european de drept, singura Facultatea de Drept din România care se bucură de această deosebită onoare.

Dl. decan Alunaru ne-a mai declarat că în perioada imediat următoare va participa la importante evenimente internaționale: La Universitatea din Regensburg (Germania) la Conferința internațională privind influența sistemului de drept german asupra dreptului comercial din Europa. Apoi la Viena, la Centrul de cercetare pentru răspundere civilă delictuală al Academiei de Științe a Austriei, va participa în calitate de referent la Conferința europeană de răspundere civilă delictuală. Din anul 2007, de când România este membră a Uniunii Europene, dl. decan Alunaru prezintă anual la această conferință europeană raportul privind evoluția instituției răspunderii delictuale în anul precedent, în ce privește legislația, literatura juridică și practica judiciară. Prelegerea, alături de rapoartele celorlalte țări, va fi publicată, ca în fiecare an, într-un volum editat la prestigioasa editură de Gruyter din Berlin/Boston.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !