Înscrierea elevilor în învăţământul primar 2016

De Vasile Filip
Înscrierea elevilor în învăţământul primar 2016
Au fost aprobate Metodologia şi calendarul de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2016-2017.

Prin Ordinul de ministru nr. 3158/15.02.2016 au fost aprobate Metodologia şi calendarul de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2016-2017. Potrivit documentului, învăţământul primar, care este obligatoriu, cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV. Numărul de locuri alocate, prin cifra de şcolarizare, pentru clasa pregătitoare în învăţământul de stat, este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar, asigurându-se, astfel, şcolarizarea tuturor copiilor.

Condiţii de înscriere

Purtătorul de cuvânt al IŞJ Arad, inspector şcolar Laura Nădăban, punctează câteva condiţii de înscriere în învăţământul primar prevăzute de Metodologie:

• Părinţii, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2016 inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare;

• Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2016 inclusiv, pot să-şi înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Părinţii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2016 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul şcolar 2016-2017, sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, îşi vor înscrie copiii la grădiniţă, în grupa mare.

• Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului judeţean de resurse şi asistenţă educaţională CJRAE, în perioada23 februarie – 16 martie 2016.

• Toţi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie vor fi înmatriculaţi la unitatea de învăţământ solicitată. Pe locurile libere, se înscriu şi, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripţii şcolare, inclusiv din alte localităţi, în conformitate cu solicitările părinţilor şi cu prevederile prezentei metodologii.

Criterii de departajare

În situaţia în care într-o unitate de învăţământ numărul cererilor de înscriere primite de la părinţi al căror domiciliu se află în afara circumscripţiei şcolare este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale şi specifice, stabilite în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele: existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte; existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă.

În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinţi din afara circumscripţiei şcolare este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare. Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învăţământ şi se aplică după criteriile generale.

Calendarul înscrierilor

În conformitate cu prevederile Metodologiei, înscrierea în învăţământul primar va avea loc în perioada 29 februarie – 18 martie 2016 la sediul unităţilor de învăţământ sau prin completarea online a unei cereri tip de înscriere, urmând ca cererea să fie validată la unitatea de învăţământ unde se doreşte înscrierea.

În perioada 22 februarie – 4 martie 2016, în unităţile de învăţământ preşcolar vor avea loc întâlniri de informare şi consiliere a părinţilor copiilor din grădiniţe cu privire la înscrierea în învăţământul primar 2016 – 2017.

În perioada 24 februarie – 3 martie 2016, în fiecare unitate şcolară cu nivel de învăţământ primar se va organiza “Ziua porţilor deschise”, zi în care părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul didactic din unitatea de învăţământ.

Proceduri specifice

Inspector şcolar Laura Nădăban precizează că „începând cu acest an şcolar, Colegiul Naţional „Preparandia-Dimitrie Ţichindeal” Arad şi unităţile de învăţământ (Liceul Teoretic „Adam Muller Guttebrunn” Arad, Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Arad) care şcolarizează elevi pentru limba germană maternă nu au circumscripţie şcolară (hotărârile Consiliului de Administrație al IŞJ din 11.01.2016 și 19.02.2016 la solicitările unităților de învățământ), iar înscrierea se va realiza pe baza unei proceduri specifice şi a unor criterii specifice, în aceeaşi perioadă prevăzută de calendar. Mai multe informaţii se pot obţine la secretariatele acestor unităţi de învăţământ”.

La IŞJ şi şcoli

Circumscripţiile şcolare, planul de şcolarizare, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, perioada de desfăşurare a evaluării dezvoltării psihosomatice, Ziua Porţilor deschise, Întâlniri ale părinţilor în grădiniţe, precum şi adresele unităţilor/instituţiilor la care se desfăşoară evaluarea psihosomatică vor fi afişate pe site-ul IŞJ Arad, pe site-urile şi la sediul unităţilor de învăţământ.

Informaţii la telverde

De asemenea, IŞJ Arad a instituit funcţionarea unui telverde, 0800816257, care va funcţiona pe perioada 22 februarie –22 aprilie 2016, la care părinţii şi alte persoane interesate pot obţine, gratuit, informaţii referitoare la înscrierea copiilor în învăţământul primar.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !